Gerhard Müller bíboros a nős papságról
2019. október 30. írta: Katolikus Válasz

Gerhard Müller bíboros a nős papságról

Annak kapcsán, hogy Gerhard Müller bíborost a pán-amazóniai szinóduson megpróbálták felhasználni (lásd a cikkünket róla itt) a kipróbált házas férfiak ("viri probati") pappá szentelése melletti érdekküzdelemben, további keresést végeztünk, hogy képet kapjunk arról, mit is gondol erről a kérdésről ma a Hittani Kongregáció előző prefektusa. Így találtuk meg azt az október 9-én az olasz La Repubblica napilapban megjelent interjút a bíborossal, amelyben ő erről a kérdésről is részletesebben kifejti a véleményét.

Az interjú szövegét október 10-én az Il Sismografo nevű blogoldal is leközölte. Az alábbiakban az interjúnak a házas férfiak pappá szentelésével kapcsolatos részét idézzük. A témában ajánljuk még a cölibátussal kapcsolatos cikkeinket, különösen XI. Piusz pápa Ad catholici sacerdotii apostoli körlevelét a cölibátus történetéről és értelméről.

***

muller3.jpgMit gondol a házas papság bevezetéséről?

Gerhard Müller: Szerintem hiba lenne bevezetni a 'viri probati'-t. Vannak már házas diakónusok. Ha bevezetjük, úgy tiszteletben kellene tartaniuk az ősegyház szokását: önmegtartóztatásban kellene élniük.


Házas emberekként hogyan tudnák megtenni ezt?

Gerhard Müller: Még az ortodox egyházban is, ami ebben a kérdésben nyitott, a házas papoknak önmegtartóztatásban kell élniük a szentmise bemutatása előtti napokban. Nem ismerik a 692-es trullói zsinatot? Azon a császár nyomására eltörölték a kötelező cölibátust, de ezt csak az ortodox egyház fogadta el. A latin egyház nem. Ezért mondom azt, hogy akik be akarják vezetni a nős papságot a latin egyházban, azok nem ismerik annak történelmét.


De a cölibátus csak egyházi törvény.

Gerhard Müller: Nem olyan törvény, amit csak úgy meg lehetne változtatni. Mélyen az egyházi rend szentségében gyökerezik. A pap Krisztus, a Vőlegény megjelenítője, ennek a megélt lelkiségét pedig nem lehet megváltoztatni.


Ugyanakkor XVI. Benedek pápa megengedte a megtérő anglikán papoknak, hogy házasok maradjanak.

Gerhard Müller: Ezek kivételek. Az apostolok mindent elhagytak, hogy Jézust kövessék. Krisztus a szolgáló papok modellje. Ezt pedig nem lehet megváltoztatni világi motivációkból. Nem mondhatunk ellent a II. Vatikáni Zsinatnak sem, ami a Presbyterorum ordinis 16. pontjában beszél a cölibátusról és arról a jótékony kötelékről, amely Krisztus a nőtlen Vőlegény megjelenítői, és az Egyház között fennáll.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intersziti 2019.10.31. 11:18:04

Ne feledjük, hogy 306-tól 1970-ig teljesen egységes rendszer szabályozta a nagyobb klerikusok életformáját, ami 60 évvel ezelőtt így is, úgy is felbomlott. Emellett próbáljon meg huszonévesen felkészülni bárki is a cölibátusra úgy, hogy a teológián mást se hall, mint hogy ez csak emberi törvény, amit majd a következő pápa, meg családegyház a hiteles szandálos szakállas közösségi apukákkal, meg bezzeg a hiteles görögök.

Menjen mégegyszer világi papnak ebben az egyházban az, akinek Lajos az anyja. A többieknek meg sikeres további önáltatást kívánok.

Intersziti 2019.10.31. 11:37:42

N.b. és még egy dolog, ha már a régi jogszabályoknál tartunk. Régen (a keletieknél most is) még ahhoz is diakónusnak kellett lenni, hogy valaki az üres kelyhet megfogja, manapság meg boldog-boldogtalan ott matat a tabernákulumban. Rozi néni áldoztat, amíg az atya a százötven kilós s*ggét a szédeszben mereszti. Nem igaz, hogy a klerikus felesége zavaróbb tényező, mint ez az állapot....

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2019.11.01. 08:57:01

@Intersziti: nem voltál még angliai szentmisén.
Megjegyzem, nagyon csúnyán beszélsz, a témához biztosan méltatlanul.

Intersziti 2019.11.01. 09:08:31

@Otido: Honnan tudod, hogy nem voltam? Két évig éltem fizikai munkásként Angliában. Kingswood (BS), St. Mary megfelelő az elvárt tapasztalathoz? Karácsonyi misén bárzongorista, nonadekvát szövegű Gloria alatt retardált tapsikolás, civilruhás világi áldoztatók, stb.

Lehet, hogy khissé khellemethlen a stílusom, de bármit állítok, azt vagy személyes tapasztalatból, vagy doktori fokozatot szükséges tanulmányaimból állítom, és hidd el, nagyon nem jókedvemből, hanem mélységes elkeseredésemből. Pont azért, mert nem közömbös a téma.

csaba carmarthen 2019.11.02. 11:28:00

@Intersziti: @Otido:

"Rozi néni" és a kézbeáldozók, meg talán sokan akik pozitiv változtatásnak tartják a legujabb fejleményeket, nem feltétlenül hallottak arról, hogy bizonyos páholyok bizonyos tervei hogyan esnek egybe ezekkel az "újításokkal"...

Tehát ha valakit megtévesztenek, velük kapcsolatban nagyon fontos az az irány/példa is amit Izaiás Krisztus attitüdjének kapcsán tár elénk: " a pislákoló mécsbelet nem oltja ki".

Ezt az utat megtalálni persze különösen akkor nehéz amikor a jelenlegi csoport aki magához ragadta az egyház vezetését 2013-ban
youtu.be/DxVVrdXaJoA
egyértelműen a kiábránditásra, és az aposztázia terjesztésére törekszik, valamint a bűn legitimizálására...(amelyre Jézus előre figyelmeztetett számos próféciájában,) de ezt bizonyitják azok fényképek is amelyek rávilágítanak, hogy a vatikán-kerti pogány ceremónia, nemcsak bálványimádást, hanem szexuális orgiát is jelképez - tekintettel arra, hogy nemcsak meztelen női hanem meztelen férfi faragvány is szerepelt ott a vatikáni kertben...
( lásd fénykép részlet 0:33-nál az alábbi XIII Leó pápa idézetbe és rövid fohászba ágyazott linknél -sajnos eredeti szinódusi fényképrészlettel...

"In the intention of Fremasonry we may almost see the implacable hatred and the spirit of revenge with which satan himself is inflamed against Jesus Christ" -Pope Leo XIII
www.youtube.com/watch?v=WbaOpsh4uSI
"Don't stop me now (A Pan-A-Masonic Anthem)"

...OUR LADY and John Henry Newman - Pray for us!!)

(....)

DE EZEKRE AZ IDŐKRE ASSSISI SZT FERENC, -aki élete utolsó 3 hónapjában pont a mi időnkért imádkozott- AZT MONDJA HOGY A MENNY KÜLÖNLEGES, KÖZVETLEN VEZETÉST FOG ADNI, EGYÉBKÉNT MINDNYÁJAN ELVESZNÉNK...

archive.org/stream/worksseraphicfa00frangoog#page/n268/mode/2up
(248. oldal, XIII fejezet, Short before the holy father's death...- a kétpápás szituáció leírása)

EZT A MENNYEI VEZETÉST KELL TEHÁT megtalálnunk KERESNÜNK ÉS KÖVETNÜNK...és ragaszkodnunk hozzá...

remnant-army.org/wordpress/hu/2019/11/02/en-egy-olyan-idopontban-jovok-amikor-a-legkevesbe-szamitotok-arra/

csaba carmarthen 2019.11.02. 17:28:09

@Intersziti: @Otido:

Egy ma közzétett nagyon fontos interjú
youtu.be/LE2MKgsSoPk
(Azt hiszem nem lényegtelen kérdés, hogy ennek üzenete eljusson annyi emberhez, amennyihez csak lehet, és olyanokhoz is, akik nem értenek angolul)
.
.
.
V.ö.:
www.google.com/amp/s/veritas-vincit-international.org/2015/01/18/hand-signals-of-freemasonry-explained/amp/

És...

Az Én hűséges felszentelt szolgáim, akik hűek maradnak Igémhez, fel fognak állni, és vezetni fognak benneteket

fatherofloveandmercy.wordpress.com/2015/03/04/my-loyal-sacred-servants-who-remain-true-to-my-word-will-rise-and-guide-you-2/

2015. március 4. szerda, 22:12
(...)
...A gonosz óvatos, ravasz és fondorlatos, és így, amikor ügynökei Tanításom egy új megközelítési módját mutatják be, biztosak lehettek abban, hogy csodálatra méltó módon fogják azt felöltöztetni, amelyet jogosnak fognak találni. Ellenségem hatalma fojtogatja népem hitét, és ők nem látják, ami előttük folyik.

A zűrzavar nem Tőlem származik. Az Én Igém világos, Tanításom végtelen. Az emberiség a humanizmust és az ateizmust karolta fel Helyettem. Engem félredobtak, Igémnek pedig már csak egyes részét tűrik meg, mert a másik részét elferdítik, csakhogy az megfeleljen a bűnösök igényeinek, akik így akarják igazolni vétkeiket. Ők maguk között elnézik az eretnekséget, de Én mindent látó Vagyok, és a szerint fogom megítélni a Keresztényeket, ahogyan ők Igémet elutasítják, és az Ellenem elkövetett cselekedeteik szerint.

A világban a Keresztényeket hamar ki fogják közösíteni, és nagy megpróbáltatásokat fognak elszenvedni a világban fellelhető, és Ellenem irányuló gyűlölet miatt.

Engem azok vetettek meg, akik egykor ismertek, de most elutasítottak Engem. Már alig tűrnek meg azok, akik bár tudják, hogy Ki Vagyok, de akik elvetik Tanításom egyes részeit, mivel az Igazság kényelmetlen számukra.

A földön töltött Időm során sokan elkerültek Engem, különösen azok a büszke lelkek, akik nyájamat vezették a templomokban. Ők Isten Igéjét prédikálták, de az Igazságot már nem akarták Ajkaimról, a Messiás Ajkáról hallani.

Ma itt vannak hűtlen szolgáim, akik nem ragaszkodnak az Igazsághoz. Sokan közülük már nem fogadják el Szent Igémet, mely kristálytiszta marad, akárcsak a forrásból fakadó víz. Ők azt a vizet, amely a Szentlélekből árad ki, bemocskolták, és azt az ártatlan lelkek fogják meginni. Az Igazságot el fogják ferdíteni, és sokan kénytelenek lesznek lenyelni a sötétség tanát, mely olyan fényesen fog ragyogni, mint egy káprázatos csillag. Ennek az új hamis tannak semmi köze sem lesz Hozzám, és éppen ezért, csak azok fogják megtalálni az Örök Életet, akik hisznek a Szent Evangéliumban, és akik nem hajlandók eltérni attól.

Azért jöttem, hogy az Igazságot hozzam nektek; hogy megmentselek benneteket, és ti ezért Engem keresztre feszítettetek. Mégis a Kereszthalálom volt az, amely által legyőztem a halált. Mindent, amit tettem, értetek tettem, és mindaz, ami a halál fölött aratott Győzelmemből származik, a tietek. Tietek a test élete, ha hisztek Bennem, és a lelketek örökké élni fog. Második Eljövetelem előtt elutasíttok Engem, akkor nem lesztek felkészülve, hogy fogadjatok Engem. Ha megölelitek a hazugságokat, jóllehet Igém Igazságát már ismeritek, akkor kétségbe fogtok esni. És most itt Vagyok, hogy még egyszer keresztre feszítsenek Engem, de ez alkalommal kevésbé fogják gyászolni Testemet – Egyházamat -, mivel ti el fogtok hagyni Engem mire visszatérek a Nagy Napon. Rólam már meg fognak feledkezni, de a csalót bálványozni, imádni, és mint egy királyi méltóságot köszönteni fogják, s közben Én az árokban fogok heverni és össze fognak taposni.

Az Én igazi követőim egyedül csak a Szentlélek Erejének köszönhetően lesznek képesek ellenállni ennek a lelkekért folytatott csatának, és Én megadok nektek minden Kegyelmet, hogy megnyissátok szemeteket az Igazságra, és hogy megakadályozzalak titeket abban, hogy a megtévesztés felfaljon benneteket.

Az Én hűséges felszentelt szolgáim, akik hűek maradnak Igémhez, fel fognak állni, és az Igazság útján fognak vezetni benneteket. Ezek a bátor felszentelt szolgáim rendkívüli kegyelmeket fognak kapni, hogy segítsenek a Keresztényeknek világosan felismerni a jó és a rossz közötti különbséget. Bátorság nektek, követőim, és tudjátok meg, hogy ezek a Kegyelmek most kiáradnak ezekre a szolgáimra, mert az ő vezetésük nélkül nehéz lenne számotokra, hogy hirdessétek az Igazságot.
(...)
Hívjatok mindig Engem, hogy segítsek nektek, hogy bátorságot, erőt és képességet adjak nektek arra, hogy szeretettel és együttérzéssel bánjatok ellenségeitekkel, amelyre szükségetek van, ha ti az Én igazi tanítványaim akartok lenni.

Azonban ellenségeimet szeretni nem azt jelenti, hogy elfogadjátok az eretnekséget. Kérem továbbá tőletek, hogy tartózkodjatok a Nevemben történő bármiféle gyűlölködéstől.

Hirdessétek Igémet. Nincs szükség arra, hogy megvédjétek azt.
m.facebook.com/n....

csaba_carmarthen 2019.11.04. 21:33:47

youtu.be/LE2MKgsSoPk
Mihelyt a zűrzavar belép Egyházamba, viszályt teremt. De tudnotok kell, hogy ennek nem Isten az okozója. Mihelyt sorra kerül az Igazság különböző értelmezésének a bevezetése, a Mennyei Atyámhoz vezető utat gaz fogja ellepni, mely gyorsan elszaporodik. Amikor ez megtörténik, annak egy sáros út lesz a következménye, mely járhatatlan lesz. A Mennyei Királyság felé vezető út meg lett ismertetve az emberrel. Ez egy egyszerű út, mely megtisztul minden akadálytól, ha ti azon bizalommal a szívetekben jártok. Ellenségeim mindig megpróbálnak akadályt gördíteni az utatokba, és ha ti hallgattok gúnyolódásaikra, akkor részt vesztek hazugságaikban; ha pedig megengeditek, hogy a kétségek elhomályosítsák ítélőképességeteket, akkor ezt az utazást kanyargósnak fogjátok találni.

Isten Igéje most is ugyanaz, mint ami mindig is volt, a Tízparancsolat pedig világos – az nem változik soha. Az Istenhez vezető út azt jelenti, hogy ragaszkodni kell ahhoz, amit tanított. Isten nem köt kompromisszumot, és az ember által arra tett kísérleteket sem nézi el, mely által meg akarja változtatni az Igazságot. Ha hisztek Istenben, és követitek Parancsolatait, akkor fogadjátok el az Igét úgy, ahogyan azt a Szent Biblia tartalmazza, és akkor az egyetlen igaz úton maradtok, mely Királyságához vezet. Boldog az igaz ember, mert Isten iránti engedelmességének köszönhetően, meg fogja kapni a Paradicsom kulcsait...

remnant-army.org/wordpress/hu/2019/11/04/mihelyt-a-zurzavar-belep-egyhazamba-viszalyt-teremt-de-tudnotok-kell-hogy-ennek-nem-isten-az-okozoja/
süti beállítások módosítása