Fernández érsek: A vasárnapi miserészvétel kötelezettsége eltörölhető
2020. április 30. írta: Katolikus Válasz

Fernández érsek: A vasárnapi miserészvétel kötelezettsége eltörölhető

arzobispo-20la-20plata.jpgFerenc pápa reformerjei kifogyhatatlannak tűnnek az újító ötletekből. Ezúttal ismét az Amoris Laetitia pápai buzdítás egyik írója, az argentin Víctor Fernández, La Plata érseke állt elő eggyel: április 27-én a spanyol Religión Digital oldalnak nyilatkozva vetette fel a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettségének eltörlését a katolikus egyházban.

A Religión Digital riporterének kérdésére, hogy a koronavírus-járvány lecsengése után "felül kell-e vizsgálni a jelenlegi szentségi gyakorlatot, különösen az Eucharisztia [ünneplése] és a gyónás terén", Fernández érsek így válaszolt:

Vannak dolgok, amelyekről időnként azt hisszük, sérthetetlenek, miközben a valóságban nem azok. A vasárnapi [szentmise] kötelezettség például nem elengedhetetlen, és nem olyasmi, amit ne lehetne megszüntetni. A bűnbánat szentsége is rengeteget változott az évszázadok során. Azok, akik először olvassák ennek a szentségnek a történetét, mindig meglepődve ismerik fel, hogy a jelenlegi formája csak egy a lehetséges formák közül.

A Katolikus Egyház Katekizmusa a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettségéről (jelenleg még) ezt tanítja:

2041. Az Egyház parancsolatai a liturgikus élethez kapcsolódó és belőle táplálkozó erkölcsi élet vonalában helyezkednek el. E lelkipásztori tekintély által közzétett pozitív törvények kötelező jellegének célja az, hogy a hívők számára világossá tegye az imádság lelkületében, az erkölcsi törekvésben, az Isten és a felebarát iránti szeretet növekedésében az alapvetően szükséges minimumot:

2042. Az első parancs ("vasárnap és parancsolt ünnepeken misét becsületesen hallgass és tarts munkaszünetet") elvárja a hívektől, hogy szenteljék meg az Úr föltámadásának emléknapját, valamint az Úr misztériumainak, a boldogságos Szűznek és a szenteknek ünnepnapjait, elsősorban azáltal, hogy részt vesznek a szentmisén, melyen összegyűlik a keresztény közösség, és tartózkodnak azon munkáktól és tevékenységektől, melyek akadályozhatnák e napok ilyen megszentelését. [...]

Valamint:

2177. Az Úr napjának és Eucharisztiájának vasárnapi megünneplése az Egyház életének szívében van.

Víctor Fernández érsek 2018-ban, mindössze néhány hónappal a La Plata-i érseki kinevezése után, betiltotta a hagyományos latin szentmise bemutatását az érseksége területén. Portrécikkünk az érsekről IDE KATTINTVA olvasható.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása