Kikre épül Ferenc pápa tanítása?
2020. október 27. írta: Katolikus Válasz

Kikre épül Ferenc pápa tanítása?

Sharon Kabel, egy fiatal katolikus könyvtáros, a saját weboldalán készített statisztikákat az egyes pápák által kiadott tanítóhivatali dokumentumok hivatkozásairól. Ezekben Kabel kategóriákra osztva gyűjtötte össze, kikre és hányszor hivatkoznak a pápák a tanításaikban.

popebook-1500x926.jpgAz alábbiakban megmutatjuk Kabel munkájából Ferenc pápa eredményeit, majd összehasonlításképpen XVI. Benedekéit és Szent II. János Páléit.

Az ábrákon kékeszöld szín jelöli az önhivatkozást: egy pápa hivatkozását valamely saját korábbi dokumentumára, nyilvános beszédére vagy médiaszereplésére.

Barna színnel kerültek az ábrákra a nem egyházi közszereplők: írók és költők, bölcselők, történelmi alakok.

Piros színt kaptak az Egyház szentjeinek megnyilatkozásai, beleértve már VI. Pál és II. János Pál pápákat is (utóbbiak magánál II. János Pál pápánál önhivatkozásoknak számítanak).

Végül sárga színnel szerepelnek az ábrákon az egyházi dokumentumok, köztük zsinati, szinódusi, és kúriai dokumentumokkal, valamint szentté nem avatott pápák dokumentumaival.

Mivel a pápák a szentírási hivatkozásaikat változatosan hol feltüntetik a hivatkozáslistájukban, hol nem, a szentírási hivatkozásokat Kabel nem vette figyelembe a statisztikáiban.

Több esetben is kénytelenek voltunk felhívni a figyelmet rá, hogy Ferenc pápa egyes esetekben a Szentírást, a II. Vatikáni Zsinatot, vagy pl. Aquinói Szent Tamást is tévesen - de legalábbis egyedülállóan átértelmezve - hivatkozza a tanításai alátámasztására. A hivatkozáslistái sajátos összetételénél ez lényegesen figyelemre méltóbb újítást jelent a pápai megnyilatkozásaiban.

***

Lumen Fidei enciklika (2013)

A 2013. június 29-én kiadott enciklikát még XVI. Benedek pápa kezdte el írni, és Ferenc pápa az azév március 13-ai pápává választása után fejezte be. 

2013_pf-lfwithout.png

 

Laudato Si' enciklika (2015)

2015_pf-lswithout-1.png

 

Gaudete et Exsultate apostoli buzdítás (2018)

2018_pf-gewithout.png

 

Christus Vivit szinódus utáni apostoli buzdítás (2019)

2019_pf-cvwithout-2.png

 

Querida Amazonia szinódus utáni buzdítás (2020)

2020_1_pf-qa.png

 

Fratelli Tutti enciklika (2020)

2020_2_pf_fratelliwithout.png

 

XVI. Benedek pápai megnyilatkozásai

Deus Caritas Est enciklika (2005)

2005_b16-dcewithout.png

 

Sacramentum Caritatis szinódus utáni apostoli buzdítás (2007)

2007_b16-scwithout-1.png

 

Spe Salvi enciklika (2007)

2007_b16-sswithout-1.png

 

Caritas in Veritate enciklika (2009)

2009_b16-civwithout.png

 

Szent II. János Pál pápai megnyilatkozása(i)

Familiaris Consortio szinódus utáni apostoli buzdítás (1981)

1981_jpii-fcwithout.png

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása