Ferenc pápa új Katekizmusával támadja James Martin az USA Legfelsőbb Bíróságának katolikus bíráját
2020. november 22. írta: Katolikus Válasz

Ferenc pápa új Katekizmusával támadja James Martin az USA Legfelsőbb Bíróságának katolikus bíráját

A jezsuita kommunikátor szerint Amy Coney Barrett "semmibe veszi a katolikus életpárti tanítást".

A többszázezer fős követői tábora előtt vonta kétségbe az amerikai Legfelsőbb Bíróság tagjának nemrég megválasztott Amy Coney Barrett katolikusságát James Martin LMBT-mozgalmár jezsuita pap, a Szentszék kommunikációs tanácsadója (a képen jobbra).

web_20191001t1210-30661-cns-pope-james-martin.jpgMartin szerint a katolikus bírónő "semmibe vette a katolikus életpárti ["pro-life" - KV szerk.] tanítást", amikor a legfelsőbb bírók egyikeként ő is jóváhagyta a texasi gyilkos Orlando Hall halálbüntetésének végrehajtását. A jezsuita pap arra hivatkozott, hogy "A halálbüntetés, ahogy a Katekizmus világosan kimondja, 'megengedhetetlen'."

A Katekizmus 2018 óta mondja ki ezt, miután Ferenc pápa annak 2267. pontjába beleíratta. Az Egyház, egészen 2018-ig, megengedettnek mondta ki a halálbüntetés alkalmazását. Az Egyház e tanítása szerint halálbüntetés kiszabását csak a nem megfelelő körülmények vagy szándék tehetik erkölcstelenné. A Hittani Kongregáció 2004-ben külön is kiemelte, hogy a körülményekről és szándékokról, amelyekkel halálbüntetés kiszabható, még a pápával szemben is képviselhetnek más véleményt a katolikusok.

A kommunikációs szakember James Martin a posztjában fontosnak látta kiemelni, hogy Barrett bírónő a "pro-life" tanítást vette semmibe.

A Szentszék Ferenc pápa alatti új kommunikációs stratégiája, hogy a hagyományosan csak az abortuszok vitájában használt "pro-life" ("életpárti") kifejezést bármilyen élet védelmére kiterjesztették, és egyre inkább a menekültek és migránsok, a fegyveres konfliktusokban érintettek, és a halálbüntetésre ítéltek életének védelmére alkalmazzák (James Martin a sorba rendszeresen beilleszti a "homofóbia" miatt öngyilkosságba menekülő homoszexuális és transznemű emberek életének védelmét is).

Amy Coney Barrett bírót a kinevezésekor amerikai katolikusok a katolikussága, amerikai életvédő szervezetek pedig a magzatok életének védelme melletti kiállásáért ünnepelték. Mivel vele a Legfelsőbb Bíróságban 6:3-ra nőtt az életpárti bírók aránya az abortuszpártiakkal szemben, továbbá mivel az Egyesült Államok polgárainak többsége is immár az abortuszok korlátozása mellett áll, sokan azt gondolják, hamarosan újratárgyalhatja a bírói testület az abortuszokat szövetségi szinten engedélyező 1973-as Roe v. Wade döntést.

lisa-rene.jpgA 49 éves Orlando Hallt esküdtszéki tárgyaláson ítélték halálra egy 16 éves lány, Lisa Rene (a képen), 1994-ben különös kegyetlenséggel elkövetett meggyilkolásáért. A kábítószerkereskedő Hallból a lány két fiútestvére csalt ki pénzt azzal az ígérettel, hogy marihuánával látják el érte. Miután a testvérek a pénzzel eltűntek, Hall két társával az otthonukban keresték őket, ahol Lisa épp egyedül tartózkodott. A három férfi betört a házba, elrabolták a lányt, majd három napon keresztül egy motelszobában fizikálisan és szexuálisan kínozták. Ezután egy elhagyatott helyen sírgödröt ástak neki, rongyokba csavarták és gázolajjal locsolták le, egy ásóval többször fejbe ütötték, majd a még életben lévő lányt eltemették. A meggyilkolásáért a három elkövetőt és két segítőjüket állították bíróság elé. Hárman közülük a hatóságokkal való együttműködésük miatt úszták meg a halálbüntetést. Hall egy halálraítélt társát tavaly mentették fel a büntetés végrehajtása alól, miután szellemi fogyatékosságot mutattak ki nála. Az ügyben így egyedül Hallt végezték ki, a halálbüntetések szövetségi felfüggesztése miatt csak idén, november 19-én.

(Forrás: James Martin SJ Twitter / Facebook, NBCNews; Kezdőkép: CNS/Vatican Media)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása