Szent V. Piusz pápa: A trienti mise mindörökké érvényes és szabadon bemutatható
2021. augusztus 08. írta: Katolikus Válasz

Szent V. Piusz pápa: A trienti mise mindörökké érvényes és szabadon bemutatható

st_pius_v.jpg

Kép: Szent V. Piusz pápa, Giovanni Gasparro festménye, 2015.

[A]postoli hatalmunk erejénél fogva engedélyezzük és mindörökre megengedjük, hogy a szentmise bármely szentegyházban történő énekléséhez, vagy mondásához teljesen ezt a Misekönyvet követhessék ezentúl, és a lelkiismeret minden aggálya nélkül, vagy bármilyen büntetésnek, ítéletnek vagy cenzúrának való kiszolgáltatottság félelme nélkül, szabadon és törvényesen. Sem az elöljárók, sem az adminisztrátorok, kanonokok, káplánok és más világi vagy szerzetespapok, semmilyen jogcímen nem kényszeríthetők arra, hogy másként mutassák be a szentmisét, mint ahogyan azt mi megparancsoltuk.

Ugyanígy kihirdetjük és elrendeljük, hogy senki nem kényszeríthető vagy erőszakolható ennek a Misekönyvnek a megváltoztatására, és hogy ezen dokumentum nem vonható vissza és nem módosítható, hanem mindörökké érvényes marad, és megőrzi teljes érvényét a megelőző apostoli alkotmányok és határozatok ellenére; éppígy bármely részleges vagy egyetemleges zsinat általános vagy sajátos alkotmánya vagy rendelete ellenére; valamint a már említett szentegyházak régi és emberemlékezetet meghaladó rendelkezések szerint végzett gyakorlata és szokása ellenére is, kivéve, amennyiben ez utóbbiak kétszáz évnél régebbiek.

- Szent V. Piusz pápa a trienti miserítusról; "Quo Primum" kezdetű pápai rendelkezés, 1570. július 14.

A rendelkezés teljes szövege magyar nyelven itt olvasható.


Kapcsolódó cikkek:
- A hagyományos szentmisék fokozatos beszüntetésére szólítja fel a püspököket Ferenc pápa
- "Traditionis custodes" – Ferenc pápa újraszabályozta a régi rítus használatát (Magyar Kurír, 2021. július 17.)
- Ferenc pápa kísérőlevele a "Traditionis custodes" kezdetű motu proprióhoz (Magyar Kurír, 2021. július 18.)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása