A pápa bíborosi tanácsának koordinátora támadja a négy dubia bíborost
2017. április 21. írta: Katolikus Válasz

A pápa bíborosi tanácsának koordinátora támadja a négy dubia bíborost

maradiage4card2.jpgA hondurasi Óscar Rodríguez Maradiaga bíboros, a pápa kilencfős különleges bíborosi tanácsadó testületének koordinátora és a felszabadítási teológia lelkes híve, egy március 25-ei interjújában keményen támadta a Ferenc pápának címzett dubiát megfogalmazó négy bíborost.

A svájci-olasz RSI televízió "Strada Regina" műsorában a bíboros a következőket nyilatkozta a bíborosokról:

Mindenekelőtt azt gondolom, hogy el sem olvasták az Amoris Laetitiát, mivel sajnálatos módon ez a helyzet! Ismerem a négyüket és azt mondom, hogy ők már nyugdíjba vonultak [Burke bíboros még nem - a szerk.]. Hogy lehet, hogy semmit sem mondtak azokról, akik fegyvereket gyártanak? Néhányan olyan országban vannak, akik fegyvereket gyártanak és adnak el ahhoz a népirtáshoz, ami Szíriában történik például. Miért? Nem akarok - mondjuk úgy - túl erősen fogalmazni; csak Isten ismeri az emberek lelkiismeretét és belső motivációit; de kívülről ez egy új farizeizmusnak tűnik nekem. Tévednek; valami mást kellene csinálniuk.

A 74 éves, így mindössze egy évvel a nyugdíjkorhatár előtt lévő Maradiaga bíboros még 2014. januárjában hasonlóan kritikus hangot ütött meg, lényegében azonos témában, a Hittani Kongregáció prefektusával, Gerhard Müller bíborossal szemben is, aki előző év októberében egy a Vatikán napilapjában, a L'Osservatore Romano-ban közölt cikkében állt ki a polgárilag újraházasodott katolikusok szentáldozáshoz járulásának lehetetlensége mellett (megjegyezzük: önmagában jelzésértékű, hogy Müller bíboros már 2013. októberében szükségesnek látta leszögezni ezt).

Maradiaga bíboros Müller bíboros cikkét akkor élcesen így kommentálta a Koelner Stadt-Anzeiger napilapnak adott interjújában:

Azt hiszem, megértem őt. Ő német, ezt ki kell mondanunk. Ő mindenekfelett egy német teológiaprofesszor, és ő csakis fekete-fehér terminusokban gondolkozik. De a világ nem ilyen, barátom! Egy kicsit rugalmasabbnak kellene lenned, amikor másféle hangokat hallasz, hogy ne csak hallgass és azt mondd: 'itt a fal'! ... Biztos vagyok benne, hogy Müller bíboros végül eljut odáig, hogy más nézőpontokat is megért, jóllehet pillanatnyilag csak a saját tanácsadói csoportjára hallgat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása