Pápák és terepi harcosok - ki mennyire legyen "bárányszagú"?
2017. június 11. írta: Katolikus Válasz

Pápák és terepi harcosok - ki mennyire legyen "bárányszagú"?

"Ezt kérem tőletek: olyan pásztorok legyetek, akiknek bárányszaga van." - Ferenc pápa, 2013. március 28.

maxresdefault_2.jpgFerenc pápa Twitter oldalán megjelenő költői (teológiai szempontból gyakran zavaros) bejegyzések kapcsán - lásd pl. ITT, ITT, ITT, ITT, és ITT - olvasóink értékes eszmecserébe kezdtek a Facebook oldalunk hozzászólásfolyamán.

Az eszmecserében egyik olvasónk néhány olyan hozzászólást is közölt, ami - konklúzió nélkül - minket is gondolkodásra ösztönzött.

A hozzászólásokat, vitaindító szándékkal, ezúton tesszük itt is közzé.

Örömmel vesszük, ha a pápaság intézménye iránti hívő engedelmesség, és a Szentatya személye iránti gyermeki tisztelet megtartásával, más olvasóink is megosztanák a gondolataikat a téma kapcsán (itt a poszt alatt, vagy a Facebook oldalunkon, hozzászólásban).

Ezt a költőiséget gyakorolhatja egy plébános, még megengedheti magának egy püspök, de egy pápa, akinek a szavaiból a világegyház él és táplálkozik, nem. A legtisztább, legvilágosabb, legérthetőbb és legegyértelműbb tanítónak kellene lennie, aki rendet tesz, és a rendet képviseli a sokféleségben. Az egység megtestesítője és képviselője.

Ehelyett ma mi van?

A zűrzavar és sokértelműség legfőbb forrása. És ez csak részben a saját munkája: a Twitterét, de még a dokumentumait sem ő az, aki szerkeszti. Ő "csak" rossz, alkalmatlan, és egyenesen disszidens embereket helyez ezekbe a pozíciókba. A kártételt már megteszik, a zavaros és hitetlen tanítást már terjesztik ők.

A pápaságnak leginkább ellenőrző és "rendrakó" szerepe kellene, hogy legyen. Nem aktív és "építő". Az aktivitás és építés alsóbb szinteken kellene, hogy történjen, a laikusokkal a legaktívabb szerepekben.

Ehelyett mi van?

A pápa a legaktívabb, tőle egyre alsóbb szinteken egyre nagyobb mértékű a passzivitás, és már a laikusok végzik az ellenőrző és rendrakó feladatokat is, mint az ariánus eretnekség idején. Teljesen a feje tetejére álltak a szerepkörök. Ez így működésképtelen és tarthatatlan, ennek ismét a visszájára kellene fordulnia.

Twittereznie a hierarchia legalsó szintjén álló híveknek és plébánosoknak lehet és érdemes. A hívő és a plébános a bárányszagú terepi harcos. Az egyre feljebbi szinteken a feladat egyre inkább az egység és a rend biztosítása ezekben. Ferenc pápával épp ez a feladatkör és hierarchia állt a feje tetejére. Most a pápa terepi harcoskodik és Twitterezik, és a plébánosok és hívek próbálnak rendet és egységet vágni vagy keresni ebben.

Ti mit gondoltok?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása