Nyilvános a négy dubia bíboros újabb levele
2017. június 20. írta: Katolikus Válasz

Nyilvános a négy dubia bíboros újabb levele

A Szentatya erre sem válaszolt

2017-06-19-pope.jpgA Vatikán-kommentátor Sandro Magister nyilvánosságra hozta azt a levelet, amit a négy dubia bíboros küldött Ferenc pápának, személyes találkozóra kérve őt.

A levelet a bíborosok nevében Carlo Caffarra bíboros, az olaszországi Bologna emeritusz érseke írta alá és küldte el Ferenc pápának április 25-én, aki azt május 6-án kapta kézhez. Bár a levelet a Szentatya elolvasta, arra mostanáig (a bíborosok első, dubia leveléhez hasonlóan) nem adott semmilyen választ.

Caffarra bíboros a levélben egyértelművé teszi a bíborosok tiszteletét és hűségét a Szentatya iránt, Sziénai Szent Katalin szavaival élve úgy hivatkozva a pápára, mint aki "édes Krisztus a földön", és elutasítva a szedevakantisták álláspontját, akik tagadják a jelenlegi pápaság legitimitását.

A levél szintén hangsúlyozza a bíborosok "tudomását arról a súlyos felelősségről, ami a bíborosok kötelezettségéből származik: hogy tanácsadói legyenek Péter utódjának az ő szuverén szolgálatában."

A bíborosok arra hivatkozva kérik a pápát személyes találkozóra, hogy tisztázni lehessen azt a zavart, amit az Amoris Laetitia egymásnak ellentmondó értelmezései okoztak szerte a világban. (A részletes összefoglalónkat erről itt olvashatják.)

"És a helyzet az - milyen fájdalmas ezt látni! - hogy ami bűn Lengyelországban, az jó Németországban, és ami tilos a philadelphiai érsekség területén, az megengedett Máltán. És így tovább." - írja a levél.

"Blaise Pascal keserű észrevételére emlékeztet ez minket: 'Az igazság a Pireneusok ezen oldalán igazságtalanság a másikon; az igazság a folyó bal partján igazságtalanság a jobb parton.'" - folytatja a levél.

Miután a bíborosok pásztorokként "érzik a felelősségük súlyát", az üzenet azzal az alázatos kéréssel zárul, hogy a Szentatya privát találkozón fogadja őket.

A levél teljes szövege, angol nyelven, itt olvasható.

A négy dubia bíboros egyike, az amerikai Raymond Burke bíboros korábban világossá tette, hogy elkerülhetetlennek látják, hogy Ferenc pápa családszinódus utáni apostoli buzdítása, az Amoris Laetitia tisztázást, a buzdítás eretnek értelmezései pedig korrekciót kapjanak. A bíborosok a korrekcióra Ferenc pápát kérték fel, a dubia szokványos beadványformájának megválaszolásával. Ferenc pápa, szokatlan lépésként, a dubia megválaszolásától mereven elzárkózott, amire a bíborosok, szintén szokatlan lépésként, a dubiájukat a nyilvánosság elé tárták.

A bíborosok világossá tették azt is, hogy amennyiben a Szentatya a buzdítás tisztázását és az eretnek értelmezések korrekcióját nem teszi meg, úgy azt a bíborosok fogják megtenni helyette. Ilyen súlyos lépésre az Egyház történelmében utoljára az 1330-as években került sor. A bíborosok ugyanakkor hangot adtak a határozott elkötelezettségüknek abban, hogy a nyilvános korrekciójuk előtt minden lehetőséget megragadnak, hogy a Szentatyával egyeztessenek.

Raymond Burke bíboros a legutóbbi, április 12-ei interjújában arra a kérdésre, "hogy sor kerül-e majd Ferenc pápa nyilvános formális korrekciójára", úgy fogalmazott: "Ez egyelőre nem világos. Normális esetben, mielőtt ezt a lépést megteszik, a bíborosok még egyszer személyesen felkeresik a Szentatyát, hogy megmondják: Szentatya, az ügy olyan súlyos, hogy ki kell javítanunk, és bízunk benne, hogy a Szentatya akkor választ ad rá."

Burke bíboros ugyanezen interjúban azt is világossá tette, hogy ő maga egyszemélyben is kért meghallgatást Ferenc pápától (elsősorban a Máltai Lovagrend körüli botrányok kapcsán), amely kérésre a Szentatya szintén még csak nem is reagált.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Károly Gyönös 2017.06.20. 11:27:40

Arra kérem a Jóisten h egyezzenek meg a lelkipásztoraink.
süti beállítások módosítása