Monsignor Bux: "A hit teljes válságában vagyunk"
2017. június 22. írta: Katolikus Válasz

Monsignor Bux: "A hit teljes válságában vagyunk"

A teológus és a Hittani Kongregáció korábbi konzultánsa arra hívja a pápát, hogy tegyen nyilvános hitvallást, figyelmeztetve, hogy ha a pápa nem őrzi meg a tanítást, nem tudja fenntartani az egyházfegyelmet.

don-bux-580x333-1.jpgAz Egyházban a pápai tanítás és tekintély körül jelenleg uralkodó válság megoldásához a pápának nyilvános hitvallást kellene tennie, megerősítve, hogy mi számít katolikusnak, és korrigálva a saját "homályos és téves" szavait és tetteit, amelyeket nemkatolikus módon értelmeztek.

Mindezt Monsignor Nicola Bux állítja, aki köztiszteletben álló teológus, és aki XVI. Benedek pápa pontifikátusa alatt a Hittani Kongregáció konzultánsa volt.

A National Catholic Registernek adott interjújában Msgr. Bux úgy nyilatkozott, hogy az Egyház "a hit teljes válságában van", és a megosztottság vihara, ami jelenleg az Egyházban tapasztalható, aposztáziára vezethető vissza, vagyis: "a katolikus gondolkodás elhagyására".

Msgr. Bux kommentárjait közvetlenül azután tette meg, hogy a négy dubia bíboros április 25-én küldött levelét, amelyben Ferenc pápától tiszteletteljesen személyes találkozót kértek, a Szentatya tudatosan ignorálta. A levélben a bíborosok aggodalmukat fejezték ki Ferenc pápának amiatt, hogy az Amoris Laetitia apostoli buzdítását több nemzeti püspöki konferencia is egymásnak ellentmondóan, mi több, helyenként az Egyház következetes tanítását megtagadó módon értelmezték. "A helyzet az - milyen fájdalmas ezt látni! - hogy ami bűn Lengyelországban, az jó Németországban, és ami tilos a philadelphiai érsekség területén, az megengedett Máltán. És így tovább." - írták a bíborosok.

Msgr. Bux azt mondta: "Sok katolikus számára hihetetlen, hogy a pápa párbeszédre kéri a püspököket azokkal, akik másként gondolkodnak [ti. nemkatolikus keresztényekkel], de nem akar találkozni bíborosokkal, akik a legfőbb tanácsadói."

"Ha a pápa nem őrzi meg a tanítást" - tette hozzá - "nem tudja fenntartani az egyházfegyelmet."

A Msgr. Nicola Buxszal készült teljes interjút, angol nyelven, a National Catholic Register oldalán olvashatják.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása