Halála előtt Meisner bíboros a pénteken elbocsájtott Müller bíborossal beszélgetett
2017. július 05. írta: Katolikus Válasz

Halála előtt Meisner bíboros a pénteken elbocsájtott Müller bíborossal beszélgetett

mullermeisner-2.jpgEgy mai interjújában, amit a Passauer Neue Presse lapnak adott, Gerhard Müller bíboros, a Hittani Kongregáció július 2-ai hatállyal menesztett prefektusa azt nyilatkozta: Joachim Meisner bíborossal épp a halála előtti estén beszélt telefonon.

A lap beszámolója szerint Müller és Meisner bíborosok a volt prefektus váratlan elbocsájtásáról beszélgettek. Müller elmondása szerint Meisner bíboros "mélységes bánatát" fejezte ki a prefektus bíboros menesztéséért. "Személyesen érintette és sebezte meg, és az Egyházat ért veszteségnek tartotta." - mondja Müller bíboros az interjújában.

Mint kiderült, Meisner bíborost ülő helyzetében, a breviáriumát imádkozva érte a halál, miközben szentmisére készült.

Az interjújában Müller bíboros már nyíltabban és élesebben fogalmaz arról a módról, ahogyan Ferenc pápa a prefektusi tisztségéből elengedte. Mint mondja, Ferenc pápa "a döntését" arról, hogy a prefektus mandátumát nem újítja meg, mindössze "egy perc alatt kommunikálta" (pénteken reggel, közvetlenül mielőtt a bíboros Mainzba utazott a hétvégére, az 50 éves érettségi találkozójára), a döntéséről pedig nem adott neki indoklást. "Ezt a stílust nem tudom elfogadni" - fogalmaz Müller. A volt prefektus szerint a római alkalmazottakkal szemben is "az Egyház szociális tanítását kellene alkalmazni".

A kritikái ellenére is, Müller bíboros a Ferenc pápa iránti hűségét hangsúlyozza. Mint mondja, a pápa személyi döntésével szemben nem kíván "valamiféle válaszlépéssel" reagálni. "Néhányan azt gondolják, hogy most már egy olyan mozgalom élére tehetnek, amelyik kritikus a pápával szemben." - mondja a bíboros. Hozzáteszi: bíborosként "a felelősségem az Egyház egységét [biztosítani], és amennyire lehet, elkerülni a polarizálódást."

Müller hangsúlyozza, hogy "mindig is hűséges voltam a pápához", és a jövőben is hűséges kíván maradni hozzá, "mint katolikus, püspök, és mint bíboros, ahogy azt kell."

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása