A hívek szerint az Amoris Laetitia hithű értelmezéséért büntette Palermo érseke két papjukat
2017. július 07. írta: Katolikus Válasz

A hívek szerint az Amoris Laetitia hithű értelmezéséért büntette Palermo érseke két papjukat

Az érsek nem volt hajlandó indokolni a döntését

allesandro_maria_minutella_810_500_55_s_c1.jpg

A szicíliai Palermo érseke, Corrado Lorefice eltiltotta Alessandro Maria Minutella atyát (a képen) minden további papi szolgálattól. A Bosco Szent János Templom papját a templom képviselőtestületének elmondása szerint azért érte a retorzió, mert a szószékről nyíltan beszélt arról, hogy az Amoris Laetitia szinódus utáni apostoli buzdítás nem teszi lehetővé az újraházasodott elváltak szentáldozáshoz járulását, amiért ők "a bűn objektív állapotában élnek". Az atya (ugyanúgy a szószékről) beszélt a híveknek a négy bíboros dubiájáról is, elmondva, hogy "Ferenc részéről hiányzik a világos válasz a négy bíboros által feltett kérdésekre".

A képviselőtestület többször is érdeklődött az érseknél az eltiltás okáról, és a tisztázásért meg is hívták őt a templomukba. Az érsek ezidáig sem a kérdéseikre, sem a meghívásukra nem válaszolt. Mint a testület tagjai elmondták, Palermoban és szerte Olaszországban is több vitatott tevékenységű pap működik, akiket nem ér retorzió, igaz, a velük szembeni vitákat az gerjeszti, hogy "hiper-progesszívek és melegbarátak". A hívek sérelmezik, hogy Minutella atya még egy búcsúmisére sem kaphatott lehetőséget.

Minutella atya eltiltásával egyidőben Lorefice érsek a plébánia egy másik papjának megtiltotta, hogy a helyi "Radio Domina Nostra" rádióban a szokásos szombat esti katekéziseit folytassa. A rendelkezés értelmében a pap, Leonardo Ricotta atya, előadásokat sem tarthat, és semmilyen nyilvános közleményt nem tehet. Ricotta atya eltiltása a megszólalásoktól azért is meglepő volt a templomi közösségnek, mert bár osztotta Minutella atya álláspontját az Amoris Laetitiáról, szemben a paptársával, ő visszafogott volt ennek hangoztatásában.

A június 26-án az érseknek írt levelükben a templom képviselőtestülete hangsúlyozta, hogy egy pap eltiltása a szolgálattól azért, mert az Egyház ezidáig érvényes tanítását hirdeti, nemcsak szomorú, de nemzetközi vonatkozásokkal is bír. "Egész Olaszország közelről figyeli ezt az ügyet. Itt nem egyszerűen Alessandro atya és a templom jövőjéről van szó, hanem az egész katolikus egyházéról." - írták.

Az érsek az ügyről tudósító médiumoknak sem kívánt indoklást adni a határozataihoz.

Az 54 éves Lorefice érsek a szicíliai maffia elleni egyházi fellépés harcosa, és a latin-amerikai felszabadítási teológia támogatója. Ha Minutella és Ricotta atyákat az érsek valóban az Amoris Laetitia eretnek értelmezése elleni fellépésükért bünteti, úgy ez nem az első ilyen eset az Egyházban az apostoli buzdítás kiadása óta.

Idén januárban a kolumbiai Pereira egyházmegye püspöke, Rigoberto Corredor Bermúdez tiltotta el a szolgálattól Luis Carlos Uribe Medina atyát, amiért ő egy internetes oldalra feltett egyik szentbeszédében kritizálta az újraházasodott elváltak áldoztathatóságának "új tanát". Eltiltása után a pap igaza mellett rengetegen kiálltak, és belső információk szerint erről Bermúdez püspököt privát beszélgetésekben meg is győzték. A püspök február 1-én visszaengedte a szolgálatba a papot, miután ő aláírta, hogy Ferenc pápához és a püspökhöz engedelmes kíván maradni "az Egyház tanításbeli és apostoli hagyományának keretein belül". Nem sokkal később a püspök hivatalos körlevelet is kiadott, amiben kiállt a házasság hagyományos katolikus tanítása védelmében. A levelet maga Uribe atya tette közzé büszkén és örömmel a világhálón.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása