A Wall Street Journal-ben bírálja Sarah bíboros James Martint
2017. szeptember 01. írta: Katolikus Válasz

A Wall Street Journal-ben bírálja Sarah bíboros James Martint

20160707t0923-4500-cns-liturgy-sarah-orientum-800x500.jpgRobert Sarah bíboros, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusa egy augusztus 31-én a The Wall Street Journal-ben közölt írásában feddte meg a Vatikán kommunikációs tanácsadóját, a jezsuita James Martint, aki egy nemrég kiadott és általa azóta széles körben népszerűsített könyvében támadt neki az Egyház szexualitással és homoszexualitással kapcsolatos tanításának.

James Martin a könyvével kapcsolatos reklámkampányát a New Ways Ministry nevű disszidens és többször is elítélt, magát máig katolikusnak mondó LMBT-lobbiszervezet népszerűsítésére használja. A szervezettől Martin 2016-ban elismerő díjat is kapott. A New Ways Ministry-vel ellentétben a homoszexuális emberek hiteles egyházi szolgálatát és képviseletét a nemzetközi Courage International látja el.

Sarah bíboros a publicisztikájában Martint "az Egyház szexualitással kapcsolatos üzenetének egyik legnyíltabb kritikusának" nevezi. A bíboros más kritikusokhoz hasonlóan annak elismerését és képviseletét hiányolja Martin könyvéből, hogy a hiteles katolikus közeledés a homoszexuális emberek felé csakis az Egyház erkölcsi tanításának talaján lehetséges.

"[Martin] azt a gyakori kritikát ismétli meg, miszerint a katolikusok ezidáig a homoszexualitás kemény kritikusai voltak, miközben elhanyagolták a szexuális feddhetetlenség fontosságát valamennyi hívük között." - írja a bíboros.

A bíboros egyetértését fejezi ki Martinnal abban, hogy nem szabad, hogy kettős mérce létezzen az Egyház tisztaságról szóló tanításában. "Akik nem házasok, azoktól - függetlenül a vonzalmaiktól - a hithű tisztaság a szextől való tartózkodást követeli meg." - írja Sarah bíboros. "Ez magas mércének tűnhet, különösen ma. Az azonban Krisztus bölcsességének és jóságának mondana ellent, ha ő olyasmit követelne, ami teljesíthetetlen."

"Az Egyház mint édesanya igyekszik védelmezni a gyermekeit a bűn kártételétől, a lelkipásztori szeretet kifejeződéseként." - teszi hozzá a bíboros.

Ahogy Sarah bíboros írja, a homoszexuális vonzalmak nem szükségszerűen bűnösek, jóllehet "hadilábon állnak az emberi természettel", az azonos nemű emberek közötti szexuális kapcsolat azonban "súlyosan bűnös és káros azok jólétére, akik benne élnek".

"Azon személyek felé, akik magukat az LMBT közösség tagjainak vallják, tartozunk ezzel a szeretetteljes igazsággal, különösen azok a papok, akik az Egyház nevében szólalnak meg ebben az összetett és nehéz kérdésben." - írja a bíboros.

Azoknak, akik az Egyház nevében szólnak, hűségeseknek kell lenniük Krisztus megváltoztathatatlan tanításához, mivel csak Isten teremtő tervével való összhangban élve lehet mély és tartós megelégedettségre jutni.

Sarah bíboros az írásában felhívja a figyelmet azokra a tanúságtevő férfiakra és nőkre, akik homoszexuális vonzalmat tapasztaltak meg, de úgy döntöttek, hogy az evangélium iránti hűségből nem követik azokat. A prefektus ezek között külön kiemeli Daniel Mattson könyvét, amely a "Miért nem nevezem magamat melegnek?" címet viseli, és amelyhez maga Sarah bíboros írt ajánló előszót.

"Ezek a férfiak és nők a kegyelem erejéről tesznek tanúságot, az emberi szív nemességéről és rugalmasságáról, és az Egyház homoszexualitásról szóló tanításának igazságáról." - írja Sarah bíboros. "A példájuk tiszteletet és figyelmet érdemel, mivel mindannyiunknak sokat tanítanak arról, hogyan tudjuk jobban befogadni és kísérni a testvéreinket és nővéreinket, hiteles lelkipásztori szeretettel."

Sarah bíboros kritikáira James Martin egy a Crux magazinnak adott nyilatkozatában válaszolt. Mint mondja, a sokat bírált könyve a jezsuita elöljárója hivatalos egyházi engedélyével jelent meg. Ennek ellenére azt mondja: "Sarah bíborosnak igaza van abban, hogy kritikus voltam azzal az általános lelkipásztori válasszal szemben, amit az Egyház az LMBT katolikusoknak adott, és hogy hiányosnak éreztem azt. Őeminenciájának ebben a pontban igaza van, és azt hiszem, ebben egyetértünk."

Az interjújában Martin elismerését fejezte ki Sarah bíboros felé, amiért a publicisztikájában az "LMBT" kifejezést használta. "Egy fontos vonatkozásában az írása előrelépést jelent." - mondja. "Az 'LMBT' kifejezést használja, amivel szemben néhány tradicionalistább katolikus ellenállást tanúsít."

Az ördögi javaslatoktól sem visszariadó vatikáni kommunikátor, James Martin üzenetét és lelki békéjét egyelőre nem látszik megzavarni egyetlen kritika sem.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása