Német bíboros: Az "ökumenikus mise" képtelenség
2017. november 05. írta: Katolikus Válasz

Német bíboros: Az "ökumenikus mise" képtelenség

20170717t1000-0023-cns-germany-churches-800x500.jpgNincs annyi közös a katolikusokban és protestánsokban, hogy lehetséges legyen úgynevezett "ökumenikus miséket" celebrálni - nyilatkozott az egyik német bíboros.

A kölni Rainer Maria Woelki bíboros szerint "nincs alapja" egy ilyen összejövetelnek, mivel ezek az egymástól különböző felekezetek "nem értenek egyet a központi kérdésekben", jelen esetben azokban a kérdésekben, amelyek az Eucharisztiával kapcsolatosak.

A bíboros a Kölner Express lapnak nyilatkozva elmagyarázta, hogy a katolikusok számára az Eucharisztia nem csupán egy közös étkezés, hanem abban Krisztus Teste és Vére átlényegülés útján valóságosan jelen van a kenyér és a bor színei alatt. A protestánsok ugyanakkor ezt a hitet nem osztják.

A Valódi Jelenlét a katolikusok számára "vitathatatlan bizonyosság" - fogalmazott a bíboros. Amíg ez a különbség fennáll, a "közös vacsora" nem lehetséges.

Woelki bíboros a szavait válasznak szánta azokra a médiaértesülésekre, miszerint a Vatikánban titokban már készítik elő az "ökumenikus szentmise" liturgiáját, amelyet az elképzelések szerint a katolikusok és a protestánsok közösen ünnepelnének.

A The Australian arról tudósított, hogy a Vatikán nem tagadta ezeket az értesüléseket, jóllehet a lap egy meg nem nevezett vatikáni forrása nehezen elképzelhetőnek ítélte a közös mise lehetőségét, mivel szerinte lehetetlen lenne, hogy egy ilyen szertartáson katolikusok áldozhassanak.

Az értesülések mégis arról szólnak, hogy ez a mise közös imádságokból, szentírásrészletek felolvasásából, és közös szentáldozásból épülne fel, a celebráló katolikus papok és protestáns lelkészek pedig az átváltoztatás szövegét némán, magukban mondanák csak el.

Egy ilyen mise reális lehetőségét az olasz újságíró és vatikánszakértő Marco Tosatti vetette fel egy a First Things internetes magazinnak írt cikkében, azt állítva, hogy "Jóllehet hivatalosan sohasem jelentették ezt be, egy bizottság, amely közvetlenül Ferenc pápának jelent, már jóideje dolgozik ezen a liturgián."

Ahogy Tosatti írta: "Ez a terület bizonyosan az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció hatáskörébe tartozik, Sarah bíborost azonban (aki a Kongregáció vezetője) hivatalosan nem értesítették a bizottság létezéséről."

Hozzátette: "Közeli források szerint Sarah titkára, Arthur Roche - akinek az álláspontja XVI. Benedekével és Sarah-éval ellentétes - részt vesz ebben, ahogy Piero Marini is."

Bármi is legyen igaz a bizottság létével és a készülő "ökumenikus misével" kapcsolatban, az tény, hogy a katolikus és evangélikus egyházi vezetők már több, mint egy éve írásos fogadalmat tettek arra, hogy a közös szentáldozást megvalósítják. A nyilatkozatban külön kiemelték a katolikus-evangélikus házastársakat, mint akik életközössége szerintük indokolná a közös szentáldozás/úrvacsorát.

Az egység felé vezető úton egy a katolikusok között komoly meghökkenést okozott szimbolikus gesztus volt az is, amikor a Vatikán úgy döntött, hogy idén ősszel hivatalos bélyegen ünnepli meg Luther Mártont, Philipp Melanchthont, és a reformáció 500. évfordulóját. A vatikáni bélyegeken ezidáig jellemzően katolikus szentek szerepeltek csak, az Egyházból kiközösített személyek ilyen fajta tiszteletére nem volt még példa.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wildschwein 2017.11.06. 14:41:20

Meglepő egy ilyen hírt olvasni Woelki bíborosról, mert ő az utóbbi pár évben leginkább azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a migránsinvázió kapcsán a lehető legliberálisabb álláspontot képviselte (amivel egyébként nagyjából egy platformon volt a pápával, az evangélikus egyházzal meg a német fősodratú politikával, viszont több szempontból is súlyosan megsértette a katolikus egyház hivatalos tanítását - amely mintha senkit sem érdekelne). Most meg hirtelen nem akar összeállni a protestánsokkal? Hát mi történt vele, nem látja, hogy ezzel is hatékonyan rombolhatná a katolikus egyházat?
süti beállítások módosítása