Fontos érsekség vezetését bízza Ferenc pápa az Amoris Laetitia háttérírójára
2018. június 04. írta: Katolikus Válasz

Fontos érsekség vezetését bízza Ferenc pápa az Amoris Laetitia háttérírójára

A teológus Victor Manuel Fernandez a La Plata-i érsekség élére kerül Argentínában.

archbishop_victor_manuel_fernandez_credit_daniel_ibanez_1_cna.jpgFerenc pápa Argentínában a La Plata érsekség fejévé teszi meg Victor Manuel Fernandez érseket, aki a Szentatya személyes jóbarátja, és az Amoris Laetitia apostoli buzdítás háttérírója. A hírt a szentszék sajtóirodája közölte június 2-a, szombaton.

Az ötvenöt éves Fernandez Héctor Aguer érseket váltja a La Plata-i érsekség élén, miután Aguer érsek májusban betöltötte a nyugdíjkorhatárt jelentő 75. életévét.

A teológus Fernandez 2011-től idén áprilisig az Argentin Pápai Katolikus Egyetem rektora volt. Az áprilisi távozásakor az egyetem munkatársai azt nyilatkozták a Catholic News Agency hírügynökségnek, hogy Fernandez azért nem marad rektor, mert abban reménykedik, hogy La Plata érseke lehet.

A La Plata-i érsekséget Argentína második legfontosabb érseki területének tartják, közvetlenül a Buenos Aires-i érsekség után (ahol pápasága előtt Bergoglio érsek szolgált).

Fernandez az argentin egyház erősen vitatott alakja, részben a publikációi, részben nyilatkozatai miatt.

A teológus érsek 1995-ben "Gyógyíts meg a száddal! A csókolózás művészete." címmel írt könyvet, a címben is jelzett témáról. Könyve előszavában Fernandez biztosította az olvasóit, hogy a műben nem a személyes tapasztalatait foglalta össze, hanem beszélgetésekből és interjúkból dolgozott.

A Washingtoni Katolikus Egyetem professzora, Michael Pakaluk egy 2017. januárban közölt tanulmányában mutatott rá arra, hogy Ferenc pápa Amoris Laetitia apostoli buzdításának több része is Fernandez egy húsz évvel ezelőtti tanulmányából származik. A buzdítás legtöbb vitát kiváltott 8. fejezetének egy lábjegyzetét, és a fejezet több más részét is szinte szó szerint másolták ki Fernandez egy 1995-ben írt cikkéből.

A teológus Fernandez 2013. májusában (mindössze két hónappal Ferenc pápa megválasztása után) kapott érseki címet a Szentatyától. Köztudottan Ferenc pápa egyik tanácsadója, ő fogalmazta meg a pápa Evangelii Gaudium és Laudato Si' enciklikáinak első vázlatait is (az Evangelii Gaudiumban az érsek, a pápa nevében, hivatkozta is a saját munkáit). A Ferenc pápa tanításait övező viták kapcsán a teológus érsek magabiztosan jelentette ki azt is, hogy ő bármikor helyesen értelmezni tudja Ferenc pápát.

Nagyinterjú Gerhard Müller bíborossal, részlet; National Catholic Register, 2017. szeptember 13.:

" NCR: Rengeteg szó esett arról, hogy a kongregáció leértékelésre, mi több, elszigetelésre került a mostani pápaság alatt. Helyette a Szentatya inkább a saját tanácsadóival szeret konzultálni, mint amilyen például a közeli bizalmasa, Victor Fernandez érsek, a Buenos Aires-i Argentin Pápai Katolikus Egyetem rektora. Valóban ilyen emberek vezetik a tanítást, és a Hittani Kongregációt valóban félretolták?

Müller: Hallottam róla, hogy a pápa közel áll bizonyos teológusokhoz, őket azonban nem mondhatjuk a pápa hiteles magyarázóinak. Ha Fernandez érsek például kijelentést tesz, az csakis magánvélemény. Nem bír nagyobb súllyal más püspökök nyilatkozatainál - és az egész Egyház felé bizonyosan nincs tanítóhivatali tekintélye -, ezért hát számomra nem képvisel nagyobb tekintélyt, mint bármely más teológus megnyilatkozása. "

Ferenc pápa és Victor Manuel Fernandez személyes barátsága és munkakapcsolata még a pápa korábbi argentin érseki szolgálatának idejére vezethető vissza. Bíborosként és Buenos Aires érsekeként Jorge Bergoglio (a mostani Ferenc pápa) maga nevezte ki Fernandezt az Argentin Pápai Katolikus Egyetem rektorává, 2009. december 15-én. Fernandez azonban 2011. május 20-áig nem foglalhatta el az egyetem rektori székét, mivel ezzel szemben a Hittani Kongregáció kifogást emelt, tisztázást kérve a teológustól a tanításai egyes pontjaiban. A Hittani Kongregáció előző prefektusa, Gerhard Müller bíboros egy interjújában elismerte azt is, hogy még az ő prefektusi szolgálata előtt a Kongregációnak "aktája volt Fernandez érsekről", mivel "a teológiája problémás volt"

Fernandez 2015-ben nyilvánosan bírálta Müller bíborost, kijelentve, hogy a prefektus "nem szólhat semmit", mivel "a pápa az ő barátja", ő "a [pápa] helyes magyarázója", a Szentatyát pedig "közvetlenül a Szentlélek világosítja meg". Utóbbi kijelentésére, valamint Fernandeznek azon értelmezésére, hogy az Amoris Laetitia megnyitotta a lehetőséget az újraházasodott elvált párok számára a szentáldozásra (és tényleg), Müller bíboros így reagált: "Én [...] sohasem olvastam olyat, hogy a Szentatyát a Szentlélek új kinyilatkoztatással világosítaná meg. A pápát a Szentlélek csakis Isten Krisztusban adott kinyilatkoztatásának hiteles értelmezéséhez segíti hozzá."

Fernandez érsek az Amoris Laetitia pápai értelmezését kérő dubia megfogalmazóit (az Egyház négy bíborosát) is keményen bírálta. Őket "intellektuális pelagianizmussal" vádolta meg, és azt állította, hogy "halálos csapdát" készítenek: "eticisták oligarchikus csoportjának" egy olyan érvrendszerét, ami számára "az Írások csupán azért vannak, hogy alátámasszák a logikáját". E szavak mostanra már visszacsengeni látszanak Ferenc pápa április 9-én megjelent Gaudete et exsultate című új apostoli buzdításában.


(Források: Catholic World Report, Catholic News Agency, katholisch.de, Katolikus Válasz)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása