Kitálalt a korábbi pápai nuncius: Ferenc pápa fedezte McCarrick bíboros szexuális visszaéléseit
2018. augusztus 26. írta: Katolikus Válasz

Kitálalt a korábbi pápai nuncius: Ferenc pápa fedezte McCarrick bíboros szexuális visszaéléseit

pope_francis_with_cardinal_mccarrick_810_500_75_s_c1.jpgAz amerikai LifeSiteNews a teljes terjedelmében leközölte az Egyesült Államok korábbi pápai nunciusának írásos vallomását, amiben a nuncius azt állítja, Ferenc pápa és az Egyház több jelenleg befolyásos tagja aktívan fedezte (a bíborosi rangjáról mostanra lemondott) Theodore McCarrick papnövendékekkel és papokkal szemben elkövetett szexuális visszaéléseit.

A 11 oldalas nyilatkozatában az idén 77 éves Carlo Maria Viganò érsek (aki az év elején az aláírásával csatlakozott Ferenc pápa Amoris Laetitia buzdításának püspöki korrekciójához) azt írja, Ferenc pápa tudott azokról a szigorú büntetésekről, amelyekkel még XVI. Benedek sújtotta McCarrick-et, ennek ellenére úgy döntött (hasonlóan egy másik, szintén botrányt kavart ügyhöz) hogy visszavonja azokat.

A 2011 és 2016 között pápai nunciusként Washington D.C.-ben szolgált Viganò érsek (lásd őt alul a kisképünkön) az augusztus 22-ei keltezésű vallomásában kijelenti, hogy a 2000-es évek végén Benedek pápa "hasonló büntetéseket szabott ki McCarrick bíborosra, mint amilyeneket Ferenc pápa most szabott ki rá". Viganò érsek arról is beszámol, hogy személyesen beszélt Ferenc pápával McCarrick bíboros visszaéléseiről, nem sokkal a 2013-as pápává választása után.

archbishop_carlo_maria_vigano_645_406_75.jpgAz érsek szerint azonban Ferenc pápa "következetesen fedezte őt", és nemcsak, hogy "figyelmen kívül hagyta azokat a büntetéseket, amelyeket Benedek pápa kiszabott rá", de McCarricket egyenesen "bizalmas tanácsadójává tette". Viganò érsek szerint McCarrick tanácsadói munkájának köszönhető több amerikai bíboros kinevezése is, köztük a chicagoi Blase Cupich-é és a newarki Joseph Tobin-é is (Cupich 2016-ban a "Ferenc pápa szellemisége" díjjal jutalmazta McCarricket, akinek nevét a botránya kipattanásakor csendben törölték a díj honlapjáról).

Viganò érsek arról is tanúskodik, hogy Sodano, Bertone, és a szentszéki államtitkár Parolin bíborosok szintén közreműködtek McCarrick visszaéléseinek fedezésében, ahogy más bíborosok és püspökök is jól ismerték ezeket, köztük Donald Wuerl bíboros is, aki McCarrick utódja volt Washington D.C. érseki tisztségében.

Többször is felhoztam a témát Wuerl bíboros előtt, és egyáltalán nem kellett a részletekbe belemennem, mert azonnal világos volt számomra, hogy teljesen tisztában van ezekkel. [Wuerl bíboros] legutóbbi kijelentései, hogy semmit sem tudott ezekről [...] abszolút nevetségesek. Szégyentelenül hazudik.

- írja az egykori nuncius.

Wuerl bíboros, nagyon jól ismerve a McCarrick bíboros által folytatólagosan elkövetett visszaéléseket és a Benedek pápa által rá kiszabott büntetéseket, áthágva a pápa parancsát, azt is megengedte neki, hogy Washington D.C.-ben egy papneveldében lakjon. Ezzel a papnövendékeket tette ki kockázatnak.

- teszi hozzá.

A köztiszteletben álló Viganò érsek azt írja, "a lelkiismerete diktálta" számára, hogy az igazságot felfedje, mivel szerinte

A korrupció elérte az Egyház hierarchiájának legtetejét.

Viganò érsek a vallomásában egyenesen odáig megy, hogy Ferenc pápát, és a McCarrick visszaéléseit fedező többi személyt lemondásra szólítja fel.

A LifeSiteNews augusztus 25-én meg is szólaltatta Viganò érseket a közzétett vallomása kapcsán. Ahogy az érsek elmondta:

A fő oka annak, hogy ezeket most hozom nyilvánosságra, az Egyház tragikus állapota, amit csakis a teljes igazsággal javíthatunk ki, pontosan úgy, ahogy azt a visszaélések és annak fedezései pedig súlyosan megsebezték. Azért teszem ezt, hogy véget vessek az áldozatok szenvedésének, hogy megakadályozzam, hogy új áldozatok legyenek, és hogy megvédjem az Egyházat: csak az igazság teheti Őt szabaddá.

Viganò szerint a másik oka annak, hogy a vallomását megírta az, "hogy könnyítsek Isten előtt a lelkiismeretemen, az egyetemes Egyház püspökének felelősségével."

Egy öregember vagyok, és Isten elé tiszta lelkiismerettel akarok állni.

Viganò érsek az Egyház "titkairól" is kifejtette a határozott álláspontját:

Az Egyház titkai, még a pápaiak is, nem tabuk. Annak eszközei, hogy megvédjék Őt és az Ő gyermekeit az ellenségeiktől. A titkok nem arra vannak, hogy összeesküvésekben használják őket.

Hozzátette:

Isten Népének joga van tudni az igazságot, a pásztorairól is. Joguk van hozzá, hogy jó pásztorok vezessék őket. Azért, hogy bízzanak bennük és szeressék őket, nyíltan és átláthatóan ismerniük kell őket és az igazságot arról, hogy valójában kik is ők. Egy papnak a fénynek kell lennie a gyertya tetején, mindenkor, mindenhol, és mindenki számára.


(Forrás: LifeSiteNews)


Kapcsolódó cikkeink:
Wisconsin püspöke az amerikai egyházat ismét megrázó visszaélési botrányokról
- 15 tény a papi pedofília botrányokról
- A papi "pedofília" valójában rosszul megélt homoszexualitás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gratia Copiosa 2018.08.26. 08:38:58

Nem tudom, nem vagyok képes és nem akarom elhinni ezeket a vádakat, mindaddig, amíg kettő darab személyesen jelenlévő tanú , aki tartotta gyergyat, fényképpel, videóval súlyos börtönbüntetés terhe mellett nem bizonyítja. 20-40 éves utólagos bemondasra józan ember nem ad hitelt. Ha igen, akkor már a sharia törvényt alkalmazzák, ahol elég egy "becsületes" mohamedan tanúsága, különösen ha keresztény és no ellen szól a vad.

jacobsson 2018.08.26. 14:18:25

@Gratia Copiosa: Tehát te kétségbe vonod a 77 éves Carlo Maria Viganò érsek, valamint a nuncius állitását, vagyis indirekt modon hazugnak nevezed őket ?

Gratia Copiosa 2018.08.26. 15:30:04

@jacobsson: Nem gondolta át amit írt. Arra szeretne rávenni amit maga gondol. Inkább azon mergelodjon kinek az érdeke ez, és az egész hadjárat a Katolikus Egyház ellen. Cui prodest?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.26. 15:50:41

@Gratia Copiosa:

Bár a bűnelkövetés dátumáról az írásban nincs szó, itt azért nem 40 évvel ezelőtti bűnökről lehet szó.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.26. 15:53:24

@Gratia Copiosa:

Benedek pápa büntetést rótt ki az elkövetőre, ezt Ferenc visszavonta. Benedek idején még frissebbek voltak a bűnök, így Benedek büntetése hitelesebb.

Aztán meg Benedeknek miért állt volna érdekébenm hamis vádak alapján büntetni? Az már sokkal esélyesebb, hogy Ferencnek érdekében állt a bűnök eltussolása.

maxval bircaman szeredőci oroszbérenc 2018.08.26. 17:28:49

A rom. kat. egyház is megérett már a süllyesztőre ! Ha igaz a jövendölés, akkor ez a mostani az utolsó pápa! (Aki amúgy nekem szimpatikus)
Természetesen Jézus ettől semmivel nem lesz kisebb...

Gratia Copiosa 2018.08.26. 19:32:02

Telefonról írok. Valaki azt írja nem 40 éves ügyek, de többnyire azok. 2. Most senki elfelejti hogy kuldott Romaba jó pénzért szeminaristakat. Mond a KGBB ügynökei voltak. Ezek buktatták le a Szovejtunioba inkognitóban érkező jezsuitakat. Erről német dokumentumfilmet láttam. Nézzenek utána. De nem ez az egyetlen ervem, közvetve tudom bizonyítani, hogy ma is így működik a koholmanyok gyára, raadauls tobbfelol érkezik a pénz. A marxista globális baloldal és a katolikus mezekben.pavazo szabadkőműves paholyok ontják az ugynokeiket a szemináriumokba. Kiknek jön jól a pedofil vad és a Szidónia vad? Ne legyenek már ilyen hülyék, vagy itt is.mindenki mohamedan és velük egUtt fújja a rgalamakqt egyházunk ellen. 35 millió pedofil és a pedofíliát valló mohamedan van Európában az USA bán nem tudom mennyi. Nekik igazolniuk kell a sharia törvényt. Ha most azt mondják.csak.most jöttek ez nem igaz. Ha csak a Rivers őt blood beszedtol szamitom majdnem 50 év . A 3 milliárd dollárt a CHURCH fizette ki, de a CNN musorvezetoje nem mondta melyik. Az össz milesztalasnak a 0,05 % a tehető a katolikusok számlájára. Az egész kampányt 2009 Ben a CNN indította az orosz nevű műsorvezetővel a Papok évében XVI. Benedek lejáratására.A CNN azon túl hogy CIA fedő és kifizető cég, Határ és Szaúd Arábia finanszírozza. A szemináriumokat át kell adni az SSPX nem vagy az Szent Petereseknek a franciskanusoknak stb majd ők rendet vágnak a szabadkőműves és egyéb ügynökök kozott a szeminariumokban es puspoki tikarsagokon beleertve a Vatikanit is. Közvetve ezek a szabadkomuves, globalo marxistak és iszlám trogerek bizonyítják a szentmise és a papság értéket, erejét . Ezért kapásból elfogadni ezeknek egyetlen egy szavát is, a legegyszerűbbet is , olyan mint aki itthon 45 után bedőlt a kommunistáknak. Dehát itt is csak azok fújnak egy követ velük az egyház ellen és egy sincs aki egy ellenvetest képes lenne felhozni, legalább annyit hogy láttunk már karon varjút vagy Ugocsa non coronat, nem állok egyetlen egyház ellenes lefizetett média mellé sem. Ferenc pápa helyeben nem beszélnek tobbet spontán hanem egyházat sajtolt olvadnak fel reszketeket, szentek vértanúk életéből, de az aktaikbol stb legalábbis amíg olyan okos lenne mint ok. Nem lehet felvenni elmehaborodott pedofil tömeggyilkosságokat preferáló vilagiakkal és az 1 Jn22 - t vallokkal a versenyt. Leraznam a fekete cipőmről látványosan a port ezek előtt és vallalnam hogy unalmas vagyok, de nem érdekes eretnek.

Mikrobi 2018.08.26. 19:49:03

Azért most kíváncsi leszek, hogy azok az ateisták, akik istenítik Ferenc pápát a migránsokkal vagy az újraházasodott házasokkal elfoglalt álláspontja miatt, ünneplik-e emiatt is? Már ha tényleg igazat mondott az ex nuncius.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.26. 19:59:57

@Gratia Copiosa:

Valamit nagyon nem értesz. A pedofil ügyek kivizsgálása - KORREKT kivizsgálása - az egyház érdekét is szolgálja. Mert tagadhatatlan, hogy voltak és vannak ilyen ügyek. Nem eltussolni vagy kicsinyíteni kell ezeket, hanem példásan megbüntetni a bűnösöket - és átadni őket a világi hatóságoknak, amennyiben a világi törvények szerint a bűnök még nem évültek el.

A gond nem a pedofil bűnök felfedésével van, nem itt támadják az egyházat, hanem ott, hogy a valóságosnál sokkal nagyobb mértékűnek tüntetik fel ezeket. De ezellen is úgy lehet a legjobban harcolni, hogy MINDEN esetet alaposan kivizsgálni, először az egyházon belül, majd átadni őket a világi hatóságoknak.

Mellesleg a katolikus egyház a legtöbbet azzal tehetné a pedofil bűnük ellen, ha végre eltörölné az agyatlan és semmire sem jó cölibátust.

Ami pedig Ferencet illeti, nagyon remélem, hogy ez az ügy magával sodorja és lemondásra kényszeríti. Bár kétlem, hogy ehhez van elég gerince.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.26. 20:01:45

Ja, mindezt gyakorló hívő katolikusként írom.

Mikrobi 2018.08.26. 21:00:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: neked mi a franc bajod van a cölibátussal? Nem bírod megtartani? Vagy a teáltalad végzett vagy legalább olvasott tanulmányok azt mutatták ki, hogy a nőkre áhítozó papok a cölibátus miatt kisfiúkra meg fiatal férfiakra fanyalodtak?

DONÁLD TRAMP 2018.08.26. 21:47:03

Az egesz csak a szokasos iszlamista tamadas a keresztenyseg ellen. Meg akarjak semmisiteni a kereszteny europat, a kereszteny vallast, a kereszteny orszagokat, nemzetallamokat. Nevetseges, hogy 70-80 eve tortent allitolagos eseteket hoznak elo. Akinek problemaja van, az tegyen feljelentest, de ne 40-80 ev mulva hazudozzon, mint a mitusok.

A colibatus viszont ettol fuggetlenul egy faszsag, annak idejen az egyhazi birtokok vedelme miatta talaltak ki, mar reg meg kellett volna szuntetni.

czerka 2018.08.26. 22:06:49

@Mikrobi: ateisták nem istenítették Ferenc pápát. Egy homo témában szolidabban nyilatkozgató alak, aki ugyanazt a vallási szervezetet vezeti, amit elődei.

@Gratia Copiosa: mindenki hülye, csak te vagy villamos. Tudjuk. Zavaros és érthetetlen, amit idehánytál. Az iszlámnak ehhez mi köze? Az iszlámmal van elég baj (csak a baj van vele), de mi köze hozzá a katolikus egyház bűneinek?

czerka 2018.08.26. 22:11:59

@Mikrobi: a cölibátus egy középkori hatalomtechnikai intézkedés volt, aminek SEMMI köze a kereszténységhez. Nem véletlen, hogy a keresztény egyházak nem alkalmazzák, csak az elnyomó, feudális hatalmi struktúrából kinőtt katolikusok.
Természetellenes dolog nőtlenségre kényszeríteni férfiakat, aztán elvárni, hogy a körülöttük lévő gyerekeket ne molesztálják.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.27. 05:43:55

Szerintem az igazi botrány az, hogy egy átkozott krisztustagadó római pápa lehet.

Mikrobi 2018.08.27. 10:28:54

@czerka: akkor téged is megkérdezlek: neked mi a franc bajod van a cölibátussal? Nem bírod megtartani? Vagy a teáltalad végzett vagy legalább olvasott tanulmányok azt mutatták ki, hogy a nőkre áhítozó papok a cölibátus miatt kisfiúkra meg fiatal férfiakra fanyalodtak? De véletlenül nem vagy pap és nem készítettél és nem is olvastál ilyen tanulmányokat, ajánlom figyelmedbe ezt a cikket: katolikusvalasz.blog.hu/2017/08/04/15_teny_a_papi_pedofilia_botranyokrol

Gratia Copiosa 2018.08.27. 10:29:30

@DONÁLD TRAMP: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Nekem van igazam. Pont a maga válasza bizonyítja. Aki a cölibátus eltörlését akarja, az a Katolikus Egyház és Jézus Krisztus ádáz és undorító ellensége. Igazol mindenben amit csak leírtam, ugyanis egy szóval nem irtam, hogy nem akarom a tisztességes kivizsgálást, hanem pontosan azt akarom és kovetelem. Nagyon is kilóg a maga ervelesebol a szoros lopata, hiszen elsiklik azon megfontolások felett amiket leírtam. A Katolikus Egyház úgy áll vadloi előtt, ahogy Krisztus állt. Az ember ezért szol és sajnos tudom képes vagyok harcolni is, mert igazságtalanság. Hol van egy katolikus tényfeltáró ügyvéd vagy újságíró? Természetesen mindegyiknek vaj van a fején ezért nem állnak ki az Igazság mellett. Nem hajlandók egy lépéssel hátrább állni és mindent, kozte az általam felvetett és napnál világosabb és egyáltalán nem filozofikus érveket figyelembe venni.

jacobsson 2018.08.27. 11:03:33

@Gratia Copiosa: Semmire nem akarom rávenni, egy kérdést tettem fel, amire ön nem válaszol, hanem mellébeszéléssel kitér a probléma elől.
Nem vezet bünbocsánathoz a bünök rejtegetése és büneinkel való szembenézés. Ez nem csak az egyénre hanem az egyhézra is vonatkozik.
Az áldozatok ezreinek semmibe vevése károsan hat mindenkire, az egyházra is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.27. 12:49:29

@Gratia Copiosa:

"Nekem van igazam."

Természetesen! Mindig és mindenben!

:DDD

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.27. 12:53:50

@Mikrobi:

"Nem bírod megtartani?"

Kisvirág, személyeskedj a jó k(edves) édesanyáddal.

Beer Monster 2018.08.27. 12:57:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A katolikus egy felekezet. A hívő keresztény.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.27. 13:01:46

@Beer Monster:

Mellesleg a katolikus nem egy felekezet, hanem a legősibb keresztény EGYHÁZ.

De ha lufit akarsz hámozni, akkor ezt mással tedd, engem hagyj békén, lécci!

Gratia Copiosa 2018.08.27. 13:47:03

Úgy látom ismeri a feltételezett áldozatokat, mert megszállta őket. Ha megszamolta ismeri őket. Ha pap akkor menjen gyontassa meg a feltételezett áldozatokat es a feltételezett elkovetoket és mint jó katolikus pap számoljon le a bűnnel. Ha nem pap, akkor lépjen be egy dzeminstiumba, szentelték föl és mutassa meg milyennek kell lennie egy jó katolikus papnak, püspöknek, bíborosnak és pápának. Ez az elettettervem a maga számára. Ennél szebbet és jobbat nem tudok magának ajánlani.

Mikrobi 2018.08.27. 14:15:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne: elnézést, ha személyeskedésnek tűnt, azt hittem, pap vagy és személyesen érint a téma. Akkor lássuk a tanulmányaidat, amivel a tudományos álláspontodat alátámasztod! Ez ui. kimaradt a kommentedből, biztos annyira felment benned a pumpa a tévedésemből fakadó felvetésem miatt, emiatt csak anyázni sikerült, érvelni nem.

emul 2018.08.27. 15:12:15

Bigott hivokkel valo vitanal idopazarlobb botorsagot el sem tudok kepzelni

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.27. 15:32:46

@Mikrobi:

"Vagy a teáltalad végzett vagy legalább olvasott tanulmányok azt mutatták ki, hogy a nőkre áhítozó papok a cölibátus miatt kisfiúkra meg fiatal férfiakra fanyalodtak?"

Kisgalamb, mivel én ilyesmit sehol nem állítottam, bizonyítékért fordulj a k(edves) édesanyádhoz.

Esetleg jelentkezz a Bábszínházba, mert a szalmabábozásban már profi vagy.

czerka 2018.08.27. 19:21:08

@Mikrobi: a cölibátus nem egy keresztény dolog. Egyszerűen a katolikus egyháznak abból az időszakából eredő hatalomtechnikai megoldás, szabály, amikor a katolikus egyház még a feudális elnyomó rendszer része volt. Ha pallosjoga nincs a püspöknek meg tizedet se szedhet a jobbágyaitól, akkor talán a cölibátussal is le lehetne számolni.

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Jézus (ha élt), akkor nem katolikus egyházat alapított. Hanem keresztény egyházat.
A katolikus egyházban a pápában hisznek, nem Jézusban. A katolikus egyház a Római Birodalom kultuszának továbbélése és a feudális hatalmi rendszerbe betagozódott tényezővé vált. Ebből a feudális korból származik a cölibátus. A cölibátusnak semmi köze se Jézushoz, se az általa alapított egyházhoz, a kereszténységhez.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.27. 20:02:50

@czerka:

Mintha én is azt írtam volna, hogy "a legősibb keresztény EGYHÁZ".

"...se az általa alapított egyházhoz, a kereszténységhez."

De ha már ilyen precíz vagy, akkor a kereszténység egy vallás, nem pedig Jézus által alapított egyház.

Mikrobi 2018.08.28. 00:36:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ha nem készítettél és nem is olvastál tanulmányokat a pedofil papokról, akkor mégis milyen alapon merészelsz kinyilatkoztatásszerű állításokat tenni a témában és anyázni a másikat?! Kinek képzeled magad?!

Mikrobi 2018.08.28. 00:37:46

@czerka: még mindig nem mondtad, hogy készítettél-e vagy legalább olvastál-e a témában mértékadó tanulmányokat. Ha igen, idézd, légy szíves! Addig a pallosjoggal meg a tizedszedéssel való összehasonlítás kb. olyan primitív fantazmagória, mint a chemtrail.

Mikrobi 2018.08.28. 00:43:43

@czerka: "az Egyház e világban mint alkotmányos és rendezett társaság a Péter utóda és a vele közösségben élő püspökök által kormányzott katolikus Egyházban létezik, jóllehet szervezetén kívül is megtalálható az igazságnak és a megszentelésnek több eleme, melyek mint Krisztus egyházának saját ajándékai, a katolikus egységre sarkallnak." (LG 8)
Mondd azt, hogy a te egyházad kiszakadt abból az Egyházból, amit Jézus alapított és amit nem sokkal az alapítása után Katolikus Egyháznak kezdtek nevezni és ma is úgy hívják.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.28. 06:43:36

@Mikrobi:

"milyen alapon merészelsz kinyilatkoztatásszerű állításokat tenni a témában"

Pontosan azon az alapon, amelyen te ugyanezt teszed. Úgy hívják, hogy véleménynyilvánítási szabadság. Talán már hallottál róla.

"és anyázni a másikat?!"

A kedves édesanyád említésével mi a bajod? :P

"Kinek képzeled magad?!"

Egy olvasónak, akinek pontosan annyi joga van véleményt nyilvánítani, mint neked.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.28. 06:47:25

@Mikrobi:

Amúgy meg te szólítottál meg engem eléggé kihívó stílusban, nem én téged. Bármikor jogodban áll nem reagálni a kommentjeimre.

Mikrobi 2018.08.28. 11:45:47

@Kovacs Nocraft Jozsefne: akkor én is azt mondom, hogy ezt a stílust a kedves édesanyádnak tartogasd, aki nem tanított meg, hogy kell illendően beszélni a másikkal. Ami a véleményedet illeti, tudod, az olyan, mint a fing. Kettőnk véleménye között azonban van annyi különbség, hogy te nem vagy pap, nem éled, nem tanultál róla, fogalmad sincs, csak locsogsz hülyeségeket. És ez nem vélemény, hanem a tanulmányaim és a kommentjeid alapján alkotott megállapítás. És mivel ilyen primitív vagy, nem is vagyok hajlandó veled tovább vitatkozni. Ha tényleg gyakorló katolikus vagy, mint ahogy hencegsz vele, legközelebbi gyónásodnál említsd meg plébánosodnak a csörténket és kérdezd meg a véleményét. Már ha az jobban érdekel téged, mint a saját véleményed.

Beer Monster 2018.08.28. 11:56:55

A katolikus egyház a 6-8 egyházszakadás leszármazottainak egyike, ráadásul a szakadások során többnyire nem teológiai alapon döntöttek. Ezek után ez a "Mi vagyunk az egyház, ti meg a felekezetek" típusú pökhendi hozzáállás.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.28. 13:04:19

@Mikrobi:

"Kettőnk véleménye között azonban van annyi különbség, hogy te nem vagy pap"

Vagyis ezek szerint te az vagy. Részvétem az egyházközséged híveinek, továbbá sok sikert ahhoz, ahogyan a következő vasárnapi szentmisén kiprédikálsz egy "primitív, hencegő" kommentelőt, akinek a véleménye történetesen eltér a tiédtől.

"nem is vagyok hajlandó veled tovább vitatkozni"

Ezt őszinte örömmel olvasom. :)

Beer Monster 2018.08.28. 21:47:17

@Mikrobi: "Már ha tényleg igazat mondott az ex nuncius."

Ez mindenesetre egy érdekes kérdésnek tűnik. Arra gondolok, hogy nyilván nem véletlenül mond olyant Bergoglio, hogy figyelmesen kell olvasni a szöveget. Olyan hosszú, és egy kicsit nehéz ez az egyházi körbeforgó fogalmazásmód, még azt sem sikerült megtalálnom, hol fogalmazza meg benne a releváns tényállításokat.

Innentől mindenesetre az egyes számú kérdés kétségbevonhatatlanul az, hogy mit mondott egyáltalán a nuncius.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.29. 06:31:28

@Beer Monster:

"az egyes számú kérdés kétségbevonhatatlanul az, hogy mit mondott egyáltalán a nuncius."

Azt azért kétlem, hogy mindenki félreértette volna Viganò 11 oldalas írását, és a Ferencre nézve terhelő értelmezés ellen Viganò nem tiltakozott volna, ha nem úgy értette volna, ahogy azt értelmezték.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.29. 06:34:51

Szóval Ferenc ugyanazt a semmitmondáson, hallgatáson vagy sejtelmes többértelműségen alapuló taktikát folytatja, amelyet alkalmazott a Laetitia Amorist ért kritikák kapcsán is. Ott sem adott azóta sem egyenes választ a dubiában feltett kérdésekre.

Magyarul sunyít.

Beer Monster 2018.08.29. 14:03:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ez jogos, különösen a második megjegyzés (a félreértés önmagában azért korántsem ritka a vallásos ügyek körül).

Akárhogy is, valamire csak gondolt Bergoglio.

Beer Monster 2018.08.29. 14:06:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Úgy gondolom, Bergoglio is azok közé a keresztények közé tartozik, akiknek a tanítás előbbre való, mint a zsinatok. Nem tudom, mi értendő pontosan itt sunyítás alatt. A válásra vonatkozó egyik lábjegyzetről lenne szó?

Arról tudok, hogy az evangéliumból levezeted Jézus explicit álláspontját a konkrét ügyben, de ezt meg úgy emlékszem, épp veled már megbeszéltük, hogy az evangéliumban jószerivel semmi sem explicit, hanem akkor kap értelmet, amikor a legfőbb parancsolat tükrében egységes erkölcsi tanítássá áll össze. Ebben ráadásul még a trentoi zsinat sem mond mást.

Ha jól értem, ebben a formában Jézus is "sunyított" volna, amikor nem bocsátkozott vitába. Egy álláspontot elég lenne egyszer is kifejteni, és ha utána azt olyan jellegű kritikák érik, amik a tanítás félreértéséből, más értelmezéséből fakadnak, akkor azt nem a Laetitia amoris kapcsán van helye megvitatni, mert más szintű kérdés, hanem újra és újra evangélium szemináriumokon. Feltéve, hogy egyről beszélünk.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.02.21. 18:09:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: legősibb keresztény EGYHÁZ."
annyira ősi, hogy 300valamennyiben engedek egyaltalan elve maradni es szabadon gyakorolni a keresztenyseget Romaban. elotte csak az ment romaba, aki martir akart lenni, mert hamar az oroszlanok elé kerult.
szerinted azalatt a 300akarhany ev alatt nem volt kereszténység? sem egyetlen egyhaz sem? es az etiop egyhaz? vagy a kopt keresztenyseg? esetleg a manicheizmus? vagy a szir keresztenyseg? az mind nem lezetett? nem volt egyház? ugyan kérem. a mai katolikus egyhazat, szimpla latin ritusunak nevezi maga II. Janos Pal is. ritus, szertatrtasrend, amely mara annyira elszemtelenedett, hogy nyilvanvaloan tortenelmet akar hamisítani. es azt meri allitani, hogy ő a fa torzse, mikozben csak egy mellékág amely politikai hatalomra jutott, es felzabalta 500 eve a bankhazak mindent felzabalo gépezete. azota (az elso medici gyerek tronra ultetese ota) aromai egyhaz ezek foglya.
süti beállítások módosítása