Érvénytelen lenne Ferenc pápasága?
2018. október 19. írta: Katolikus Válasz

Érvénytelen lenne Ferenc pápasága?

"Katolikus egyház, merre tartasz?" - új magyar interjúkötet Athanasius Schneider püspökkel.

A bejegyzésünk címében feltett kérdésre a válasz egyértelmű: nem. A nagytudású Athanasius Schneider püspök azonban ennél részletesebben kifejtette, hogyan ad erre is világos választ az Egyház hagyománya.

A kazahsztáni Asztana segédpüspöke erről és sok más témáról is nyilatkozott abban az új interjúkötetben, amelyet Fülep Dániel teológus (a könyvben Schneider püspök beszélgetőtársa) és szövegfordítóként Sallai Gábor készítettek el.

A magánkiadásban megjelent könyvet a készítői a teljes terjedelmében elérhetővé tették a Magyar Elektronikus Könyvtár gyűjteményében, magyar nyelven és eredeti angol nyelven egyaránt. Az elolvasását mindenkinek jó szívvel ajánljuk!

Az alábbiakban a könyv magyar nyelvű változatának egyik fejezetéből idézünk, amely az "Az érvénytelen pápaválasztás lehetőségéről" címet viseli.

schneider.jpegFülep: Godfried Danneels bíboros, Brüsszel nyugalmazott érseke 2013. szeptember 23-án tévékamerák előtt bevallotta, hogy tagja volt annak az egyházon belül működő titkos csoportnak, amely azon dolgozott, hogy elmozdítsa XVI. Benedek pápát. „A társaságnak az volt a célja, hogy Karol Wojtyła halála után Bergoglio kerüljön az egyház élére.” A bíboros elmondta, hogy 1996–2006 között vitathatatlanul létezett a szentgalleni maffia, és számos tagja volt, 2013-ban pedig újra aktivizálódott. II. János Pál 1996-os rendelkezése szerint kiközösítéssel jár minden kényszerítő erejű szervezkedés és egyezkedés a pápaválasztásra vonatkozóan [1], továbbá tilos a pápa életében minden titkos megbeszélés az utód megválasztásáról [2]. Mi van akkor, ha Bergoglio bíboros is tagja volt ennek a csoportnak?

Schneider püspök úr: Tudtommal régen a kiközösített bíboros is szavazhatott. A kiközösítés önmagában véve nem volt akadálya a szavazásnak, sem annak, hogy a kiközösített bíborosra szavazhassanak. Az egyházjog ugyanis csak annyit ír elő, hogy a jelöltnek megkeresztelt katolikus férfinak kell lennie [3]. Sőt, szerintem még akkor is szavazhattak ezek a bíborosok, ha a konklávét megelőző szervezkedésük miatt automatikus kiközösítés alá estek. A választás érvényességét közvetlenül az sem érintené véleményem szerint, ha közülük választják meg a pápát.

Sok ilyen eset fordult elő a történelemben, különösen a reneszánsz korban vagy az úgynevezett sötét korban, a „saeculum obscurum”-ban [4]. Az ilyen maffia módszerrel történő választás természetesen ritka. Mielőtt például a reneszánsz korban megválasztották VI. Sándort, propagandát folytattak az érdekében. VI. Sándor [5] még a simónia bűnét is elkövette, mikor fizetett azért, hogy megválasszák. Mégsem tekintette senki érvénytelen pápának, és ma sem tekintjük annak.

Több alkalommal előfordult az egyháztörténelemben, hogy gyanús körülmények között választottak pápát, mégsem nyilvánították a választásukat később érvénytelennek. Én ezt igen bölcs szabálynak tartom, különben ugyanis hatalmas zűrzavar keletkezne. Hogyan lehet például hitelt érdemlő módon, a jog eszközeivel bizonyítani, hogy a konklávé előtt cselszövésre került sor?

Még ha el is fogadjuk a feltételezést, hogy Ferenc pápa megválasztása érvénytelen volt ezek miatt az állítólagos cselszövések miatt, most akkor is ő az igazi pápa. Az Egyház ősrégi gyakorlata szerint ugyanis az érvénytelenül megválasztott pápa is érvényessé válik, mihelyt az egész Egyház ténylegesen elfogadja pápának. Ez pedig megtörtént akkor, amikor valamennyi választó bíboros engedelmességet fogadott neki a Sixtusi kápolnában, majd nyilvánosan a beiktatási szentmiséjén. Mindannyian nyilvánosan elfogadták, hogy ő a pápa. Minden püspök és pap kimondja a misén a pápa nevét, ezzel pedig ténylegesen elfogadják a pápát. Abban a hipotetikus esetben, ha Ferenc pápa megválasztása érvénytelen lett volna, akkor az ilyen általános elfogadása ténylegesen orvosolja a választás elégtelenségét. Az ilyen esetben egyfajta sanatio in radicéről [6] beszélhetnénk.

Igen bölcs hagyomány ez az Egyházban, hiszen elejét veszi az egyházszakadásnak, melyet oly gyakran volt kénytelen elszenvedni az Egyház, és amelynek nyomán olykor valóságos anarchia tört ki, hiszen az emberek azt sem tudták, ki az igazi pápa. Az efféle anarchiát elkerülendő, az Egyház állandónak tekinthető hagyománya szerint az érvénytelenül választott pápa is érvényes lesz, mihelyt általánosan elfogadják. Igen bölcs hagyomány ez, és a józan észnek is megfelel.

[...] Remélem, hogy az esetleges kétségek eloszlatása végett a jövőben törvénybe fogják foglalni az évszázadok során kialakult hagyományt, amely szerint az érvénytelen pápaválasztás is érvényessé válik, amennyiben az adott pápát az egész Egyház elfogadja. Így mindenki számára teljesen egyértelmű lesz a dolog. Az Egyházi Törvénykönyvbe lehetne foglalni, vagy a pápaválasztás módját szabályozó pápai dokumentum rendelkezhetne róla.


Jegyzetek:

[1] „A választó bíborosok ezen felül tartózkodjanak mindenféle szövetségkötéstől, megegyezéstől, ígérettől és bármilyen más kötelezettségvállalástól, mely arra kényszeríthetné őket, hogy szavazatukat egyik vagy másik jelöltre adják, vagy azt megtagadják tőlük. Ha ez valóban megtörténne, még ha esküt is tettek rá, úgy határozok, hogy ez az elkötelezettség semmis és érvénytelen, és senki sem köteles az ilyesmit megtartani; és mostantól fogva latae sententiae kiközösítéssel fenyegetem e tilalom megszegőit.”Universi dominici gregis, Nr. 81., 1996, AAS 88 (1996) 305–343.

[2] Uo. Nr. 79.

[3] Vö. CIC 332; 1024; 1025.

[4] Elsőként az olasz bíboros történész Ceasar Baronius nevezte a pápai erkölcstelenség időszakát „saeculum obscurum”-nak (sötét kornak) Annales Ecclesiastici című művében a tizenhatodik században. A pápaság történetének ez az időszaka 904-ben, III. Szergiusz pápa trónra lépésével kezdődött, és hatvan évvel később XII. János pápa 964-ben bekövetkező halálával ért véget.

[5] VI. Sándor – eredeti nevén Rodrigo Borgia – pápasága 1492-től 1503-ig tartott.

[6] Házasságjogi fogalom. „Sanatio in radice” (gyökeres orvoslás) az érvénytelen házasság orvoslása az Egyházi Törvénykönyv 1161 §1. pontja szerint, hogy a házasság az egyházjognak megfelelő érvényes házasság legyen.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Never 2018.10.20. 14:08:08

Ez nagyon hasonlít arra, amikor a magyar foci "válogatott" játszik. Ha nem ők nyernek (márpedig szinte soha nem nyernek) akkor szembefújt a szél, ellenük fújt a bíró és egyébként a pálya is játékra alkalmatlan volt... Ugyan már, emberek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.10.20. 19:48:24

Magyarul nem számít, ha csalással választották meg Ferencet, akár eretnek vagy gyilkos is lehet, bármilyen bűnt elkövethetett, bármilyen egyházi törvényt megszeghetett, "az egyházjog ugyanis csak annyit ír elő, hogy a jelöltnek megkeresztelt katolikus férfinak kell lennie".

Gratulálok, nagyon szép. Egy portással szemben szigorúbb elvárásokat támaszt a munkaadó, mint a katolikus egyház a pápával szemben. Tiszta röhej.

"Az ilyen maffia módszerrel történő választás természetesen ritka."

A mellékelt ábra szerint ha ritka is, mégis máig élő nemes egyházi hagyomány.

"Remélem, hogy az esetleges kétségek eloszlatása végett a jövőben törvénybe fogják foglalni az évszázadok során kialakult hagyományt, amely szerint az érvénytelen pápaválasztás is érvényessé válik, amennyiben az adott pápát az egész Egyház elfogadja."

Vagyis reméli, hogy törvényesítik majd a csalást. Ismét csak gratulálni tudok.

"Godfried Danneels bíboros, Brüsszel nyugalmazott érseke 2013. szeptember 23-án tévékamerák előtt bevallotta, hogy tagja volt annak az egyházon belül működő titkos csoportnak, amely azon dolgozott, hogy elmozdítsa XVI. Benedek pápát. [...] A bíboros elmondta, hogy 1996–2006 között vitathatatlanul létezett a szentgalleni maffia..."

Szóval ő is a maffia szót használta, nyilván nem véletlenül. Remélem, egyszer majd az is kiderül, miért volt olyan fontos Benedek pápa megbuktatása.

Erős undor kezd elfogni. Nem a hittől persze, de a katolikus egyháztól igen.

IdomitottFoka 2018.10.20. 21:10:23

Nyicsevo, egy egyházszakadás és/vagy ellenpápa hagyományos és produktív megoldása az ilyen jellegű feladványoknak, legalábbis a történelem szerint. Nem szégyen az elődöktől tanulni.

udvaros · https://udvar.wordpress.com 2018.10.20. 22:16:14

"Sixtusi kápolnában". Félműveltek nevezik így. Nem hiszem, hogy egy püspök szájából nem így hangzott el.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.10.21. 01:41:07

"Az Egyház ősrégi gyakorlata szerint ugyanis az érvénytelenül megválasztott pápa is érvényessé válik, mihelyt az egész Egyház ténylegesen elfogadja pápának. [...] Minden püspök és pap kimondja a misén a pápa nevét, ezzel pedig ténylegesen elfogadják a pápát."

Vagyis Ferenc pápaságának érvénytelenségéhez elegendő, ha EGYETLEN pap nem mondja ki a nevét a misén. Ez annyira nem is elképzelhetetlen.

De tovább megyek. Megkeresztelt és a hitét a katolikus liturgia szerint aktívan gyakorló nőként a katolikus egyháznak én is tagja vagyok. A fenti érvelés szerint amennyiben én nem fogadom el Ferenc pápaságát, akkor már nem igaz az, hogy "az egész Egyház ténylegesen elfogadja pápának" - mely esetben Ferenc pápasága nem érvényes.

Ez persze erős sarkítása a dolognak, de rámutat az idézett érvelés tarthatatlanságára. Maga az a tény, hogy az egyházon belül vannak olyan - ráadásul magasabb posztot betöltő - személyek, akik érvénytelennek tartják Ferenc pápaságát, azt jelenti, hogy NEM IGAZ, hogy az egész egyház elfogadta őt pápának. Ekkor pedig Ferenc pápasága megint csak érvénytelen.

Mellesleg valahol az is sokatmondó, hogy az elmúlt évtizedekben nem volt olyan pápa, akivel kapcsolatban felmerült volna az érvénytelenség kérdése.

Persze a dolog max. 100 éven belül automatikusan megoldódik. Egyfelől az iszlámmal szembeni öngyilkos önfeladás Európában katasztrofálisan meg fogja gyengíteni a katolikus egyházat is, másfelől a cölibátushoz való makacs ragaszkodás és a női papság merev elutasítása olyan mértékű paphiányt fog előidézni, amely ellehetetleníti a katolikus egyház működését. Ettől még lesz pápa, lesznek bíborosok és püspökök, csak éppen senkit nem fognak érdekelni.

n3spr3ss0 2018.10.21. 07:51:21

Sokaknak már a pápa is "libsi". Főleg a klerikális magyaroknak, pedig végre egy értelmes ember vezeti a keresztényeket.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.21. 08:41:00

Azt kétlem, hogy itt fennállna jogi érvénytelenség, de tény: ki kell kergetni az eretneket a Vatikánból.

Sok sikert kívánok ehhez a krisztushű katolikusoknak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.21. 08:43:05

@n3spr3ss0:

Feri kulturálisan ultraliberális, gazdaságilag meg marxista. Önamgában egyik se baj, ez a magánügye. A baj vele, hogy tagadja a keresztény tanítást.

William Kidd 2018.10.21. 09:18:37

Micsoda hamissag... Ha a csalas tenyere nem derul feny igazsagga valik. Nos ez tokeletes ellentete Isten akaratanak. Ezert van oly sotet allapotban a rom. kat. egyhaz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.10.21. 11:02:08

@William Kidd:

A helyzet még ennél is rosszabb, hiszen a kiderült csalás is igazsággá válik, sőt ezt a "szokásjogot" törvénybe is szeretnék iktatni. Élek a gyanúperrel, hogy éppen Ferenc érdekében. Valami nagyon bűzlik - most nem Dániában, hanem a Vatikánban.

csaba_carmarthen 2018.10.21. 12:48:19

Természetesen nem érvénytelen FP pápasàga, ti. ami érvénytelen, az Benedek Pápa lemondása...

Az egyházjog szerint ui. félelemböl v. manipuláció miatt történö lemondás... érvénytelen.

(Ezzel kapcsolatban pedig elég megkeresni a jezsuita.blog.hu 2010-es cikkét inside the oracle címen, amely egy Benedek pápa ellen való általános egyházi lázadásra szólító röpirat...

és ezt elég összevetni a 2 Tessz 2, 3-4 -gyel...többek között...

jezsuita.blog.hu/2010/06/30/inside_the_oracle

vagy megnézni azt a 2012 -böl kiszivargott hírt, hogy Benedek pápa számára egy olyan forgatókönyv van elkészítve amely lehetövé teszi Danneels Bibiorosék titkos találkozóin megfogant terveit, ti hogy mi legyen a pálya "Benedek pápa halála után"...

www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/vaticancityandholysee/9073811/The-Pope-will-die-within-a-year-Vatican-assassination-fears-revealed.html

)

Éhesló 2018.10.21. 14:36:16

A törvényesen megválasztott és beiktatott pápa él.
Ugyan fogságba vetették, de él.
Akit ma pápának hazudnak meg sem volt választható, míg a pápa él.
Ezért a napnál is világosabb, hogy ez a csaló ellenpápa egy senki.
Hazudjanak róla bárhol bármit.

to:rppapa 2018.10.21. 17:11:59

Az álkeresztény fityiszesek hörögnek és tapsolnak mert valaki félreérthető megfogalmazása kétségesnek mutatja a hosszú idő óta első olyan pápa címének jogosságát, aki vissza akar térni a krisztusi hagyományokhoz, elvetve az évszázadok óta rárakodott visszataszító katolikus mázat.
Erre csak azt tudom mondani, amit ti mondtok a baloldali kommentelőknek: ezt az eredményt hozta a választás! Hogy az nem volt demokratikus, esetleg csalások történtek? Nem, mert semmilyen bíróság nem állapított meg ilyet.
További "oszt jónapot!"

exterminador 2018.10.21. 18:33:00

@maxval balcán bircaman: remélem, esz a penész rendesen, hogy ez sosem fog megtörténni, szegény elmebeteg barátom.

csaba_carmarthen 2018.10.21. 18:46:35

Soros, Obama, és Hillary segédkeztek volna Benedek pápa lemondás(at)ásában?
Lemondatták Benedek pápát?
veritas-vincit-international.org/2017/10/20/was-pope-benedict-xvi-forced-to-resign/
Was Pope Emeritus Benedict XVI Forced to Resign? - Veritas Vincit

2013 Jan 4.:

www.dailymail.co.uk/news/article-2256954/Vatican-visitors-forced-use-cash-credit-card-ban-city-state-falls-foul-EU-legislation.html
Vatican visitors forced to use cash after credit card ban as city-state ...
mobile.nytimes.com/2013/01/05/world/europe/debit-and-credit-card-purchases-shut-down-at-vatican.html
Debit and Credit Card Purchases Shut Down at Vatican - The New ...

(A Fletók esetében hasonló választási módszerek hasonló kimenetû választási erdményt produkálnak...

v.ö.

2.János Pál pápa UDG 81 versus

m.youtube.com/watch?v=DxVVrdXaJoA
THE HOMOHERESY

Vagy

Assisi Szt Ferenc:
At this time of this tribulation a man non canonically elected will be raised to the pontificate...
novusordowatch.org/saint-francis-assisi-prophecy-destroyer/
St. Francis of Assisi Prophecy )
süti beállítások módosítása