Holland püspök: A pán-amazóniai szinódus "előre megírt volt"
2020. január 18. írta: Katolikus Válasz

Holland püspök: A pán-amazóniai szinódus "előre megírt volt"

Interjú jelent meg január 15-én az il Giornale olasz lapban a hollandiai 's-Hertogenbosch egyházmegye segédpüspökével, Robert Mutsaerts-szel. Az alábbiakban az interjúból közlünk részleteket.

1579074138-mutsaerts.jpg

A [pán-amazóniai] szinódus előre megírt volt, előre meghatározott eredménnyel. A 180 szinódusi atyát Ferenc pápa gondosan választotta ki, és azokat, akik ellenezték a felvetéseket, meg sem hívták. A sok beszéd a környezetről, klímaváltozásról, ökológiáról és Földanyáról mind álca volt a végső célok, vagyis a házas papok és a női diakónusok előtt.

A szinódus záródokumentumának kulcsszavai nem a Földanya és az ökoszisztéma voltak, hanem a viri probati, a diakonisszák, és az amazóniai [mise]rítus. Hummes bíboros volt az, aki az eredményeket ebbe az irányba tolta. Ezek az eredmények pedig nem fognak az amazóniai régióra korlátozódni. Pandora szelencéje kinyílt, és ennek következményei lesznek az egész Egyházban. A helyi püspökök, kezdve Németországgal, ugyanezt fogják kérni. Olyan szinódus volt ez, ami megvezette a híveket - ez a szomorú konklúzió. Ez a dicsőséges hitünk paródiája, és a hagyomány lebontása. [...] Abban reménykedünk, hogy Ferenc pápa megsemmisíti a záródokumentumot; erre azonban kevés a remény. Urunk, irgalmazz nekünk!

A püspök az amazóniai régió paphiányáról úgy nyilatkozott:

A probléma a hit hiányában van. Ezt nem lehet megoldani házas papok elfogadásával. Elég csak megfigyelnünk, mi történik az anglikán egyházban, ahol a házas papság régóta létező gyakorlat. A válság más egyházakban még nagyobb, mint a katolikus egyházban: a hit összeomlása drámai mértékű.

(Forrás: ilGiornale.it)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása