Miért épülnek ma üres, fehér falú templomok?
2020. augusztus 04. írta: Katolikus Válasz

Miért épülnek ma üres, fehér falú templomok?

dpa_112599825_moritz.jpgSajátos magyarázattal állt elő a német katolikus püspöki konferencia híroldala, a katholisch.de arról, miért épülnek Németországban (is) újabban üres fehér falakkal a katolikus templomok.

A cikk a "purifikációnak", vagyis "megtisztításnak" nevezett folyamatra Thomas Erne, a gyakorlati teológia professzorának, a marburgi Templomépítési és Kortárs Templomművészeti Intézet igazgatójának magyarázatát idézi:

Az emberek nem akarják a szentmisét egy múzeumban ünnepelni. Az emberek modernek és korszerűek akarnak lenni. A templomoknak funkcionálisaknak kellene lenniük, minden más dolog felesleges.

A katholisch.de felsorolást ad arról, hogy a purifikációs mozgalom a már meglévő templomokban milyen "eredményeket" ért el az elmúlt évtizedek során: a díszes oltárokat lebontották, a szószékeket szétdarabolták, a faragott ornamentikákat eltüntették, a falfestményeket lemeszelték, a képeket, szobrokat, és a gazdagon díszített bútorokat széthordták.

Számos áldoztató rácsból nyaralóházakban csináltak kertkaput, egyes oltárok ma is pincékben állnak, évtizedek óta hanyagolva.

- írja a német híroldal.

A cikk szerint az új templomok "egyszerűsége" mögött az a "modern" egyházi meggyőződés áll, hogy a díszek feleslegesek, amik csak elvonják a hívek figyelmét. A modern egyházművészet emellett csupán önmagából akar meríteni, és elutasítja a megelőző korok szemléletét és hagyományait.

A német cikkben leírtakra a 2018-ra "felújított" Váci Irgalmasrendi Kórház kápolnája szolgáltat kirívó itthoni példát. A megáldásakor az ünnepi szentmisét bemutató Beer Miklós püspök úgy nyilatkozott: "Nagyon vártuk már a kápolna megújulását, azt, hogy újra befogadóvá váljon. Örömmel tölthet el bennünket a szemet gyönyörködtető végeredmény." A kápolna a felújítási munkálatokra műemlékvédelmi Citrom-díjat kapott.

2019. június 2-án írtuk:

Rendkívül népszerűtlenek a modern templomok

"Úton a modernitás felé" címmel indított honlapot a Német Liturgikus Intézet nevű szervezet Németországban, amellyel a modern építésű templomokat igyekeznek népszerűsíteni a keresztény hívek között. A katholisch.de híroldal beszámolója szerint a honlap elindítását azért érezték szükségesnek, mert a felmérések szerint a hívek között rendkívül népszerűtlenek a 20. és 21. században épített, modern kinézetű templomok.

A gyorshírhez mellékelt képek a katholisch.de cikkéből származnak - Velbert és Schillig városok modern katolikus templomait ábrázolják.

(Forrás: katholisch.de)

Kapcsolódó cikkeink:
- Miért nem épülnek már "gótikus" templomok Németországban?
- Egy németországi katolikus templom képekben
- Cikklistánk a modernitás nevében végzett templomrombolásokról

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intersziti 2020.08.05. 22:23:55

A szentképek/ikonok azt fejezik ki, hogy a templomépület a mennyország előképe, az ábrázolt szentekkel egy közösséget alkotunk (v.ö. Hitvallás), és ők velünk együtt vannak jelen a Szentmisén.
Aki szerint ez múzeum, és nem jelenvaló, az önmagáról mond ítéletet.
süti beállítások módosítása