Pedofíliavádak Bajorországban: 204 megvádolt pap, egyetlen vádemelés
2020. augusztus 07. írta: Katolikus Válasz

Pedofíliavádak Bajorországban: 204 megvádolt pap, egyetlen vádemelés

priest.pngEgy 2018-ban publikált németországi tanulmány összesen "3677, főként férfinemű kiskorúval" szemben elkövetett szexuális visszaélést tárt fel, amelyek 1946 és 2014 között történtek a német katolikus egyházban. A jelentést a német püspöki konferencia hivatalosan is ismertette egy azév szeptember 25-én tartott sajtótájékoztatón.

A tanulmányt megalapozó vizsgálatokat három német egyetem szakértői végezték a püspöki konferencia felkérésére, szabad betekintéssel a szükséges egyházi dokumentumokba. A zárójelentésben a 27 német egyházmegyében 1670 elkövetőt azonosítottak be, a 68 éves periódus összesen 38 000 vizsgált egyházi szolgálattevője közt.

A tanulmány már a publikálását megelőző kiszivárogtatásától a "progresszív" német egyháziak és püspökök hivatkozási alapja lett a (papi cölibátus eltörlését, női papokat, egyházvezető világiakat is előirányzó) "reformtörekvéseik" számára. Nem sokkal a közlése után Manfred Lütz, német pszichiáter és katolikus teológus, részletes elemzésben fejtette ki (lásd alul a keretes ajánlónkat), miért megtévesztőek a tanulmányban közölt, a média által hiszterizáltan felkapott számok.

Összhangban Lütz kritikáival, tovább árnyalja most a vizsgálat eredményeit a Bajor Igazságügyi Minisztériumnak az a közleménye, amelyet augusztus 6-án adtak ki az ügy folytatásaként.

A minisztérium közlése szerint a tanulmány Bajorországban összesen 204 papi személyt vádolt kiskorúval szembeni visszaéléssel. Közülük 56 személlyel szemben a minisztérium el sem rendelt részletes vizsgálatot, vagy mert már az előzetes vizsgálatok során bizonyítottnak látták, hogy a velük szembeni vádak megalapozatlanok, vagy mert a vádakat korábbi vizsgálat már egyértelműen alaptalannak mondta ki.

A fennmaradó 148 megvádolttal szemben a minisztérium részletes nyomozást rendelt el. Közülük 139 személy ügyét vádemelés nélkül lezárták: 44 személy esetében korábbi nyomozások anyagait vizsgálták felül, és azok felmentő, néhány esetben elítélő végeredményét elfogadták; 46 esetben a vádakkal szemben elévülést állapítottak meg; 49 személyről pedig e részletes vizsgálatban mondták ki, hogy nem követtek el bűncselekményt, vagy a gyanúsításuk nem volt igazolható.

A 148 megvádoltból hét személy ügyét a minisztérium Bajorországon kívüli hatóságnak adta át. Egy személlyel szemben a részletes vizsgálatot a megvádolt halála miatt zártak le, konklúzió nélkül.

A minisztériumi vizsgálatok eredményeként mindössze egyetlen papi személy ügye jutott el a vádemelésig Bajorországban.

Ha országosan is hasonló arányt veszünk alapul, az 1670 egyházi személyből (papok, szerzetesek, más egyházi szolgálattevők), akiket az egyetemi kutatók kiskorúval szembeni visszaéléssel vádoltak meg, mindössze 8 lesz olyan, akiknek ügye a büntetőjogi vádemelésig is eljut.


(Forrás: katholisch.de)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása