James Martin ördögi javaslata
2017. július 21. írta: Katolikus Válasz

James Martin ördögi javaslata

fr_james_martin_sj_810_500_55_s_c1.jpgEmlékezetes, hogy a legújabb, az LMBT-mozgalmat népszerűsítő könyvének egyik - június 6-án készült - beharangozó interjújában James Martin atya azzal keltett megbotránkozást, hogy kijelentette: frissíteni kellene a Katolikus Egyház Katekizmusát, mivel az a homoszexuális cselekedetekre "szükségtelenül bántó" módon használja a "belső természetük szerint rendetlenek" kifejezést, helyébe inkább a "másképpen rendeltek" kifejezést kellene tenni, mivel az "lelkipásztoribb" koncepciót fejezne ki az "LMBT-emberek" felé.

A még áprilisban a Vatikán kommunikációs tanácsadójává emelt jezsuita egy július 6-án az amerikai CNN televíziónak adott interjújában újabb "kreatív" javaslattal állt elő: a titokban homoszexuális papoknak és szerzetesnek "elő kellene jönniük", hogy megmutassák az egyházközösségeknek "milyen egy meleg ember, és egyébként hogyan tudnak a meleg emberek tisztaságban élni".

"A helyzet iróniája, hogy ezek a férfiak és nők pontosan azt az életet élik, amit az egyház az LMBT emberektől vár - tisztaságot és cölibátust -, és mégsem beszélhetnek róla. Nagyszerű munkát végeznek egy furcsa köd alatt, aminek nem szabadna léteznie." - mondta a jezsuita.

Nem tudjuk James Martin felvetését másként értékelni, mint amilyen: kommunikációs szempontból zseniálisan megkonstruált, és megszállottan ördögi.

James Martin mindenekelőtt pontosan tudja, hogy az Egyház tanítása és fegyelmi rendelkezései alapján homoszexuális emberek sem papok, sem szerzetesek nem lehetnek. Az Egyház mind őket inti, hogy a rendellenes vágyaik küzdelme mellett ne válasszák ezeket az élethivatásokat, mind nyíltan meg is tiltja a homoszexuálisok pappá szentelését és szerzetessé fogadását.

Jóllehet ez a gyakorlat az Egyházban mindig is fennállt, az ennek evidenciáját egyre inkább megkérdőjelező társadalmi folyamatok miatt Szent XXIII. János pápa explicite is kimondta ezt egy 1961-ben kiadott enciklikájában, a püspökök és rendi elöljárók felelősségi- és hatáskörébe utalva (közismerten helyenként és időnként sikertelenül), hogy megakadályozzák homoszexuális emberek felvételét a klerikusi és szerzetesi szolgálatokba. 2005 novemberében a Vatikán instrukcióban rögzítette, 2016-ban pedig újra megerősítette a homoszexuális vonzalmakkal küzdők papi és szerzetesi szolgálatának tilalmát, és az e szolgálatokba jelentkező homoszexuális emberek szeretetteljes eltanácsolását.

James Martin azt is pontosan tudja, hogy az Egyház a homoszexuális vágyakkal küzdő embereket bár valóban tisztaságra hívja, de nem papi és szerzetesi hivatásokban, hanem világi, laikus testvérekként megmaradva.

Miközben James Martin mind az új könyvét, mind a kapcsolódó médiamegjelenéseit arra használja, hogy a magát katolikusnak mondó, de lázadó és többszörösen elítélt New Ways Ministry LMBT-lobbiszervezetet reklámozza, pontosan tudja, hogy a homoszexuális emberek hiteles egyházi szolgálatát és képviseletét a Courage International látja el.

Martin úgy óhajt tisztaságban élő "LMBT" pap és szerzetes "példaképeket" állítani az egyházközösségek elé, hogy közben pontosan tudja, hogy ebben valódi (tisztaságban élő laikus) példaképek a Courage közösségben találhatók. Martin mégsem őket reklámozza a kampányával, hanem a homoszexuális párkapcsolatokért és "házasságért" síkra szálló New Ways Ministry-t, miközben papokat és szerzeteseket noszogat a homoszexualitásuk megvallására - ami, ha őszinték és engedelmesek lettek volna (vagyis a hivatásukban és szolgálatukban hitelesek), valamint a hivatásra felkészítésük is megfelelően zajlik, egyszerűen nem történhetne meg.

Következetesen eltitkolva a létező (laikus) tanúságtételeket, a kijelentésével, hogy a homoszexuális klerikusok "előbújása" rég várt demonstrációja lenne annak, "hogyan tudnak a meleg emberek tisztaságban élni", Martin egyértelműen azt az üzenetet sugallja, hogy amennyiben ilyen "előbújások" nem történnek meg, az annak egyházi demonstrálása, hogy tisztaságban élő homoszexuálisok nincsenek is, vagyis ez az életforma lehetetlen. Ez pedig pontosan az az üzenet, amit Martin és a New Ways Ministry egymással karöltve képvisel, és amire építve az egyneműek párkapcsolatának és "házasságának" egyházi elfogadását is erőltetik.

Martin javaslata egy jól megkonstruált kommunikációs csapda: egyfelől nyílt lázadásra való buzdítás, másfelől hazug és uszító narratíva a világ felé az Egyház által elnyomott LMBT papokról, és a mind egyházi szolgálat, mind hiteles életpéldák nélküli homoszexuális katolikusokról.

Egyszerűen felfoghatatlan a számunkra, hogy ez az ember, a már évek óta folyó destruktív munkája nyomán hogyan kaphatott idén prominens kinevezést a Vatikánban, épp az egyházi kommunikáció területén. Mi több, nem értjük, hogyan lehet ő, minden fegyelmezés nélkül, az Egyház papja és szerzetese egyáltalán.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása