Mainz püspöke: Ha nem lesz egységes döntés az interkommúnióról, majd bevezetik azt az egyes püspökök maguk
2018. május 13. írta: Katolikus Válasz

Mainz püspöke: Ha nem lesz egységes döntés az interkommúnióról, majd bevezetik azt az egyes püspökök maguk

Peter Kohlgrafé az eddigi legszélsőségesebb álláspont a németországi interkommúnió-vitában.

kohlgraf.jpgMainz püspöke, Peter Kohlgraf, több realizmusra hívja a püspököket az interkommúnió németországi vitájában. A püspökök vitájában Kohlgraf "a feltételezések és gyanakvás logikáját" látja megnyilvánulni.

Peter Kohlgraf, Mainz püspöke a helyzet realisztikusabb értékelésére figyelmezteti a püspöktársait a német interkommúnió-tervezet vitájában. Szerinte az interkommúnióról "az emberek a lábukkal szavaznak" - vagyis arra utalt, hogy azok a katolikusok, akiknek nem tetszik, hogy a protestánsok ki vannak zárva az Oltáriszentség vételéből a katolikus szentmiséken, egyszerűen otthagyják az Egyházat.

Ezzel együtt Kohlgraf leszögezte:

Én lennék az utolsó, aki azt mondaná: 'Rendben, akkor utánatok szaladunk'. Ugyanakkor azt kérdezem magamtól: tényleg azt hisszük, hogy védelmeznünk kell Istent, meghatározva, hogy ki mehet áldozni, és ki nem?

Kohlgraf a május 3-án tartott vatikáni találkozó nyomán abban reménykedik, hogy a német püspöki kar interkommúnió-tervezetéről könnyű lesz a megegyezés. "A pápa 'ha lehet, egyhangú' hozzáállást vár tőlünk." - hangsúlyozta a püspök. Kohlgraf szerint ez nem ugyanaz, mint ha a pápa szimplán "egyhangú" döntést kért volna. A püspök szerint Ferenc pápa csupán annyit vár, hogy "tárgyaljunk még egyszer a tervezetről, hogy a kisebbség ne maradjon szégyenben, és ne vonják kétségbe a többség katolikusságát sem."

Mint ismeretes, a német püspöki konferencia február 22-én 60:13 arányú többségi döntéssel határozott arról, hogy egyedi mérlegelést fenntartva megnyitja a szentáldozás lehetőségét a katolikus hívek protestáns házastársai előtt. Míg a püspöki kar többsége szerint a kérdés pusztán lelkipásztori, amiben így a német püspököknek döntési joga van, hét német püspök az ügyben a szentszék beavatkozását kérte, miután az interkommúniót az Egyház tanítását és egységét érintő kérdésnek tartják, amiben így a német püspököknek nincs döntési joga.

Több katolikus sajtóorgánum független értesülése szerint a Hittani Kongregáció a hét tiltakozó püspökkel értett egyet, és a tervezet megvalósítását elutasította. Ugyanezen orgánumok később azt írták, Ferenc pápa elrendelte, hogy az elutasító határozat ne kerüljön a nyilvánosság elé, a vitázó német püspökök egy delegációját pedig a Vatikánba hívta tárgyalni. A találkozó május 3-án meg is történt, a pápa távol maradva róla annyit üzent csak a feleknek, hogy a tervezetről hozzanak egyhangú döntést "ha lehetséges".

Ahogy korábban a tervezetről (pl. Müller, Barsi Balázs, Brandmüller), a pápa válaszáról is többen kifejtették a véleményüket (pl. Müller, Eijk, Hesse, Marx). A válasz értelmezésében senki nem képviselt olyan szélsőséget, mint Kohlgraf, aki szerint Ferenc pápa a válaszával teljesen a német püspöki kar többsége mellé állt, és csak a tiltakozó kisebbséget védi a nyilvános megszégyenüléstől, amiért a tervezettel szemben felemelték a szavukat, arra próbálva rávezetni őket, hogy meg kellene hajolniuk a többségi akarat előtt.

A tiltakozó püspökökre utalva Kohlgraf úgy nyilatkozott: "Ki kell lépnünk a feltételezéseknek és gyanakvásnak ebből a logikájából, ami úgy tesz, mintha a többségi álláspont már nem haladna jó úton." A mainzi püspök elmondta, "személyesen érintettnek" érzi magát, "amikor a hét püspök levele arra figyelmezteti Rómát, hogy a szavazatom, együtt a püspöktestvéreim többségének szavazataival, veszélyezteti az Egyház hitének lényegét és az Egyház egységét. Ha jól értem a pápát, úgy ő nem lát ilyen veszélyt."

Kohlgraf püspök szerint ha a tervezetről minden tárgyalás ellenére nem születik egyetértés a német püspökök között, úgy bármely püspöknek jogában állna a saját egyházmegyéje területén bevezetni az interkommúniót. (Pár nappal ezelőtt ugyanilyen egyéni lázadást javasolt a német püspöki kar világi tanácsadó testületének elnöke a nős férfiak pappá szentelésében is.)

Ugyanakkor azt is izgalmas lenne látni, mi történne, ha mást alkalmaznának Kölnben, mint Aachenben. Biztosra veszem, hogy az értetlenség még nagyobb lenne, és az afeletti elégedetlenség is, hogy merre mennek az egyházunkban a dolgok.

"Hallom az embereket arról beszélni, hogy 'nem tudjuk komolyan venni azt, amit ti, püspökök csináltok'." - tette hozzá a mainzi püspök.

Kohlgraf püspök a bajor keresztvitában is Marx bíboros álláspontját osztva nyilatkozott a Kölner Stadt-Anzeiger lapnak. "Már látom Söder döntésének következményeit." - mondta a püspök a bajor tartomány elnökére, Markus Söderre utalva, aki kezdeményezője volt annak az immár elfogadott bajor rendeletnek, hogy a helyi hivatalokban kereszteket kell kihelyezni a bajor régió "történelmi és kulturális jellegének kifejezéseként".

A mainzi püspök azt mondta: "Csak olyasféle reakciókat kapok, mint 'hála Istennek, végre megmutatjuk ezeknek a muszlimoknak és istenteleneknek'. És pontosan ezért ellenzem a bajorországi intézkedést."

A püspök szerint a rendelet "kirekesztő és lealacsonyító hatású, azonban bizonyosan nem ez a kereszt üzenete." Hozzátette: "Mint püspök, a társadalom egészével és egységével is törődök, az pedig nem lehet, hogy a kereszt segítségével az ellenségképek erősödnek, a hangvétel erőszakosabbá válik, a szakadékok pedig mélyülnek - annyira, hogy még a társadalom kettészakadásának veszélye is fennáll."

A bajor keresztállítások kapcsán az osztrák pápai nuncius, Peter Zurbriggen, élesen bírálta az ez ellen tiltakozó német papokat és püspököket. Mint fogalmazott: "szégyellem magam, hogy amikor kereszteket állítanak a szomszédos országban, épp püspökök és papok kell, hogy kritizálják ezt. Ez olyan szégyen, amit nem fogadhatunk el!"


(Forrás: katholisch.de)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csaba_carmarthen 2018.05.20. 16:35:08

56.
Imahadjárati IMA -
A PAPSÁG RÉSZÉRE AKIK VÉDELMET KERESNEK A SZENT EUCHARISZTIÁNAK

„Ó, Drága Atyám, a Te Drága Fiad nevében, aki feláldozta Magát a Kereszten az egész emberiségért.

Segíts meg engem, hogy hűséges maradjak az Igazsághoz.
Boríts be engem a Te Fiad Drága Vérével, és add meg nekem a Kegyelmeket, hogy továbbra is hittel, bizalommal és becsülettel szolgáljalak Téged, papi szolgálatom hátralevő részében.

Soha ne engedd, hogy eltérjek a Szentmise-Áldozat valódi értelmétől vagy a Szent Eucharisztia, Gyermekeidnek való bemutatásától.

Add meg nekem az erőt, hogy Téged képviseljelek, és úgy tápláljam a Te nyájadat, ahogy táplálni kell őket, a Te Fiad, Jézus Krisztus, az Emberiség Megváltójának Testével, Vérével, Lelkével és Istenségével. Ámen.”


56.
Az utca másik oldalán. Pesti Piar. Színes, magyar dokumentumfilm.
www.youtube.com/watch?v=w7KsyRyeRbY

További Imahadjárati IMÁK:

70.
Ima a Papság részére az Egyház megmentésére.

„Ó, Drága Jézus, segítsd meg Felszenteld Szolgáidat, hogy felismerjék az Egyházadon belüli szakadást, amikor az kibontakozik. Segítsd meg Felszenteld Szolgáidat, hogy megingathatatlanok és hűek maradjanak a Te Legszentebb Igédhez. Soha ne engedd, hogy a világi törekvések elhomályosítsák az Irántad való tiszta szeretetüket. Add meg nekik a kegyelmeket, hogy tiszták és alázatosak maradjanak Előtted, és hogy tiszteljék a Te Legszentebb Jelenlétedet az Oltáriszentségben. Segítsd és vezesd mindazon felszentelt szolgákat, akik szeretete esetleg kihűlt Irántad, és éleszd újra Szentlelked tüzét az ő lelkükben minden pillanatban. Segítsd meg őket, hogy felismerjék - az eltérítésükre elébük helyezett – kísértést Nyisd fel szemüket, hogy meglássák az Igazságot minden időben.Áldd meg most őket, Drága Jézus, és borítsd be őket a Te Drága Szent Véreddel, hogy megóvd őket minden veszedelemtől. Adj nekik erőt, hogy ellenálljanak a sátán csábításának, ha eltérítené őket annak varázsa, hogy tagadják a bűn létezését. Ámen.”

81. Ima a Szentáldozás Ajándékáért

Ó, Mennyei Ostya, töltsd el testemet a szükséges táplálékkal.
Töltsd el lelkemet Jézus Krisztus Isteni Jelenlétével. Add meg nekem a kegyelmeket, Isten Szent Akaratának teljesítéséhez. Tölts el engem a Te Szent Jelenlétedből áradó békével és nyugalommal. Soha ne engedj kételkednem a Te Jelenlétedben.

Segíts elfogadnom Téged Testben és Lélekben, és segíts elfogadnom, hogy a Szent Eucharisztia által nekem adományozott Kegyelmek segítenek majd hirdetnem a mi Urunk, Jézus Krisztus Dicsőségét. Tisztítsd meg szívemet.

Nyisd meg lelkemet, és szentelj meg engem, mikor a Szent Eucharisztia nagy Ajándékát magamhoz veszem. Add meg nekem a kegyelmeket, melyeket a Szent Eucharisztia adományoz Isten minden gyermekének, és adj nekem mentességet a Tisztítótűz lángjaitól. Ámen.83. Ima a büntetések enyhítéséért

„ Ó drága Atya, Magasságos Isten, mi, a te szegény gyermekeid, leborulunk a Te Mennyei Dicsőséges Trónod előtt.

Könyörögve kérünk Téged, szabadítsd meg a világot a gonosztól.

Irgalmadért esedezünk azon lelkek számára, akik rettentő nehézségeket okoznak Gyermekeidnek a földön.

Kérünk, bocsáss meg nekik.

Kérünk, távolítsd el az Antikrisztust, amint ő felfedi magát.

Kérünk Téged, drága Urunk, csillapítsd le büntető Kezed.

Könyörögve kérünk Téged, inkább fogadd el imáinkat és szenvedéseinket, Gyermekeid szenvedéseinek enyhítésére, ebben az időben.

Bízunk Benned.

Tisztelünk Téged.

Hálát adunk Neked az Általad hozott nagy áldozatért, mikor elküldted egyetlen Fiadat, Jézus Krisztust, hogy megváltson bennünket a bűntől.

Örömmel fogadjuk a Te Fiadat, újra, mint az emberiség Megmentőjét.

Kérünk, oltalmazz meg minket. Óvj meg bennünket minden veszedelemtől. Segítsd meg családjainkat. Irgalmazz nekünk.

Ámen.”

docplayer.hu/993059-Imak-a-keresztes-imahadjarat-96-imaja-es-4-litaniaja.html

SZOKATLANUL ERŐS TORNÁDÓ NÉMETORSZÁGBAN.........
2018.05.16

CRAZY TORNADO IN GERMANY (MAY 16, 2018)
www.youtube.com/watch?v=YBXWykS-Vdc&feature=youtu.be

Ungewöhnlich stark für Deutschland: Heftiger Tornado sucht Nordrhein-Westfalen heim 05.16.2018
www.youtube.com/watch?v=r7O5Z8bV3-I&feature=youtu.be