Pártfogoltból pártfogó? - Blase Cupich furcsa szerepei a McCarrick-Viganò ügyben
2018. november 26. írta: Katolikus Válasz

Pártfogoltból pártfogó? - Blase Cupich furcsa szerepei a McCarrick-Viganò ügyben

A személyes érintettsége és érdekeltsége ellenére a chicagói érsek bíborost kérte fel Ferenc pápa, hogy a McCarrick ex-bíboros ügyét is tárgyaló februári püspöki találkozó egyik szervezője legyen.

cupich_mccarrick.pngFerenc pápa 2016 októberében jelentette be, hogy bíborossá nevezi ki Blase Cupich chicagói érseket. A 2011-2016 között az Egyesült Államok pápai nunciusaként szolgált Carlo Maria Viganò érsek szerint Cupich nemcsak e bíborosi, de már a 2014-es érseki kinevezését is az akkor még Ferenc pápa bizalmasának számító bíborosnak, Theodore McCarricknek köszönhette. A volt nuncius szerint McCarrick befolyásosságát jelzi, hogy Cupich neve még csak nem is szerepelt azok listáján, akiket a washingtoni nunciatúra - a hagyományos eljárásrend szerint - a megüresedett chicagói érsekség élére javasolt.

A bíborosi kinevezéséről szóló bejelentés után nem sokkal Blase Cupich már a Catholic Extension nevű szervezet kancellárjaként nyújtotta át a szervezet "Ferenc pápa szellemisége" nevű díját a pártfogójának, McCarrick bíborosnak (lásd erről a kezdőképünket). 2018-ban azonban, miután nyilvánosságra került, hogy McCarrick évtizedekkel korábban több kiskorút is molesztált, a nevét csendben törölték a díj honlapjáról.

McCarrick nyilvános kompromittálódása nyomán a nyilvánosság hamar megtudhatta róla azt is, hogy hosszú időn keresztül papokat és kispapokat is szexuálisan molesztált, a nevelésére bízott kispapok közül pedig többeket a tengerparti nyaralójába, homoszexuális együttlétekre csábított. A visszaéléseiért McCarrick korábbi egyházmegyéinek nagyösszegű kártérítéseket is kellett fizetnie az ex-bíboros által molesztáltaknak, az ügyek peren kívüli rendezéseként. Ahogy Viganò érsek ezt nyilvánosságra hozta, a Püspöki Kongregáció prefektusa, Marc Ouellet bíboros pedig megerősítette, mindezért a már nyugalmazott bíborost a szentszék (nem nyilvános) szankciókban is részesítette.

Viganò érsek szerint McCarrick felmentésére és a papokkal, kispapokkal szembeni visszaéléseinek fedezésére "bűnös szövetség" alakult az Egyházban Ferenc pápasága alatt, amely Cupich bíborost és magát Ferenc pápát is magába foglalta. Az érsek szerint a McCarrickkel szemben hozott korábbi szankciókat Ferenc pápa feloldotta, és a bizalmi tanácsadójává tette meg őt, fontos diplomáciai utakat és feladatokat is bízva rá. Az érsek tényállításainak kivizsgálását az Egyesült Államokban a hívek, a média, és több, mint harminc püspök, köztük a püspöki kar elnöke, Daniel DiNardo bíboros is határozottan kérte.

McCarrick ügyének e kivizsgálására az amerikai püspöki kar független vizsgálóbizottságot szeretett volna felállítani. A bizottság megbizatásának megszavazására a püspöki kar őszi nagygyűlésén került volna sor. A közvélemény és a püspökök megrökönyödésére azonban a szentszék mindössze néhány órával a nagygyűlés megkezdése előtt arra szólította fel a konferencia elnökét, hogy a bizottság esetleges felállítását halasszák a februárban Rómában a visszaélések témájában rendezett püspöki találkozó utánra. A februári találkozót Ferenc pápa elsősorban épp az amerikai visszaélési botrányok miatt hívta össze, talán ennek is köszönhető, hogy egy ugyanilyen bizottság felállításával szemben Franciaországban a szentszék nem emelt kifogást.

A döntést az amerikai vizsgálat elhalasztásáról a szentszék részéről az a Püspöki Kongregáció hozta meg, amelynek két amerikai tagja van: Blase Cupich és Donald Wuerl, akik Viganò érsek korábbi vallomása szerint egyaránt a "bűnös szövetség" tagjai voltak (Wuerl bíborost az amerikai polgári hatóságok is megvádolták azzal, hogy szexuális visszaéléseket fedezett, emiatt a bíboros le is mondott a washingtoni érseki tisztéről).

Az amerikai püspöki konferencia elnöke még a bejelentést tartotta a konferencia nagygyűlésén a szentszék közbeavatkozásáról, amikor Cupich bíboros közbeszólva máris a támogatásáról biztosította Ferenc pápát, és azt javasolta a püspöki konferenciának, hogy (egy új terv kialakítása helyett) a szentszék által elvetett indítványokat vitassák meg, és tartsanak azokról véleménynyilvánító szavazást, hogy elfogadásuk esetén az elnök, DiNardo bíboros, képviselhesse majd azokat a februári római találkozón.

Mindezek után újabb hidegzuhanyként érte az amerikai közvéleményt, hogy a szentszék 23-ai bejelentése szerint Ferenc pápa Cupich-ot kérte fel az amerikai püspökök közül arra, hogy a februári római találkozó egyik szervezője legyen. Cupich felkérése az Egyesült Államokban nemcsak a McCarrick-Viganò ügyben való erőtejles érintettsége miatt vitatott, hanem azért is, mert közismert egyházon belüli LMBT-lobbistaként következetesen tagadja a visszaélések döntően homoszexuális természetét, és azon kevesek egyike az USA-ban, akik a zavaros meghatározású "klerikalizmust" nevezik meg a visszaélések okaként.

A kör ezzel bezárult: McCarrick egyik lekötelezett pártfogoltja a felelőse és döntő befolyásolója lett annak, hogy a februári találkozón az ex-bíboros ügye, Viganò érsek őt is terhelő vallomása, és mindezek esetleges kivizsgálása hogyan kerül majd elő - ha mindezek fényében végülis előkerül még egyáltalán.

pi50jp4cozb0ffkkuyzftaux5ffkkuyzftau2.jpg

Egy amerikai hangulatkép. "Még a barátaim vagytok?" - A gloria.tv július 31-ei karikatúrája Theodore McCarrick bíboros kompromittálódásáról és lemondásáról a bíborosi címről. Blase Cupich, Joseph Tobin, és Kevin Farrell bíborosok közismerten a szivárványos LMBT-mozgalom szimpatizánsai az Egyházban, egyúttal pedig közismerten a homoszexuális McCarrick (ex-)bíboros bizalmas jóbarátai is voltak. McCarrick szexuális visszaéléseinek nyilvánosságra kerülése után mindhárman tagadták, hogy bármit is tudtak volna az ex-bíboros bűnös ügyeiről.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása