Megszólal a Hittani Kongregáció előző prefektusa - az EWTN interjúja Gerhard Müller bíborossal
2018. október 08. írta: Katolikus Válasz

Megszólal a Hittani Kongregáció előző prefektusa - az EWTN interjúja Gerhard Müller bíborossal

Az interjú első felének összefoglalója

Október 4-én Gerhard Müller bíboros, a Hittani Kongregáció előző prefektusa volt az amerikai EWTN katolikus televízió "The World Over" műsorának vendége, ahol a műsorvezető, Raymond Arroyo, közel negyven percen át kérdezgette őt különböző aktuális témákról. A beszélgetés összefoglalóját terjedelmi okokból két részletben közöljük. Az alábbiakban az interjú első felének összefoglalóját olvashatják. A műsor teljes videója, angol nyelven, az összefoglalónk végén beágyazva megtekinthető.

muller_ewtn.png

A papok által elkövetett szexuális visszaélésekről


Ahogy az interjú elején a riporter utal rá, a papok által elkövetett szexuális visszaélések kivizsgálásában és a szankciók kiszabásában is a Hittani Kongregáció volt az illetékes testület az Egyházban. Ennek kapcsán a riporter Müller bíborost, mint a Kongregáció korábbi vezetőjét, a tapasztalatai összefoglalására kérte. A prefektus erre így válaszolt:

Úgy gondolom, hogy a papságon belüli szexuális visszaélések nem a cölibátusból erednek, és ahhoz nincs is semmi közük. A kérdés a teljes társadalomé. Az erkölcsi alapok hanyatlásáról van szó a társadalomban, ami az Egyházba is beszivárgott. Az Egyház azonban sohasem változtatott azon a tanításán, hogy a hatodik parancsolat bármiféle megsértése halálos bűn.

A visszaélésekre és áldozatokra vonatkozó statisztikákról Müller bíboros a következőket mondta el:

Az esetek 80%-ában vagy még többen az áldozatok fiatalemberek voltak. Nem lányok, hanem fiúk, és 14 évesnél idősebbek. Ezek homoszexuális és nem pedofil támadások: az áldozatok nagy többségben nem gyerekek, hanem tinédzserek és idősebbek voltak.

A riporter ezután arról kérdezte a bíborost, hogy meg tudja-e erősíteni, hogy a visszaélések áldozatainak többsége papnövendék volt. Müller bíboros azt válaszolta, hogy erről nem tud nyilatkozni, mivel a Hittani Kongregáció csakis azokban az ügyekben jár el, amelyekben az áldozat 18 év alatti. Ahogy a bíboros elmondta, korábban minden visszaélési ügy a Hittani Kongregáció hatáskörébe tartozott, ez azonban mára megváltozott, amit ő hibának tart.

A riporter itt felidézte, hogy Ferenc pápa szerint a visszaélések forrása a klerikalizmus, ami ellen küzdeni kell, mert sok gonoszság forrása; és hogy Amerikában is több püspök a klerikalizmust nevezte meg a szexuális visszaélések okának. "Egyetért ezzel?" - tette fel a kérdést a bíborosnak.

Nem, mert a szexuális visszaélések 90%-át olyanok követik el, akiknek semmi köze a papsághoz. Ezért ami a klerikalizmust illeti, a kérdés az: mi a klerikalizmus? Mi a definíciója? Van egy bibliai alapú felfogásunk arról, hogy mi a papság, mi az apostoli hagyomány, ez pedig nem lehet az ok. A szexuális visszaélések oka kizárólag az, hogy Isten hatodik parancsolatát figyelmen kívül hagyják. Ez maga a szexuális visszaélés.

A bíboros nemrég ugyanerről egyébként egy ismertté vált homíliájában is nyilatkozott.


A Kongregáció tagjainak elbocsájtásáról, és a visszaélést elkövetők helyes kezeléséről


Mint a riporter elmondta, Müller bíboros és korábban a Kongregáció másik három munkatársának menesztésével kapcsolatban is olyan tudósítások jelentek meg 2017-ben, amelyek szerint a pápa és hozzá közeli személyek szemében Müller és munkatársai nem voltak eléggé "irgalmasok" a szexuális visszaélések elkövetőivel szemben; a statisztikák szerint pl. a Kongregáció a visszaélések vádjával vizsgált személyek 20%-át laicizálta. A volt prefektus erre így reagált:

A pápa sohasem indokolta a munkatársaim elbocsájtását, ahogy az enyémet se. De ezekről az emberekről és magamról is azt mondhatom, hogy mindig szabályosan jártunk el. Nagyon szigorúak voltunk, nagyon világosak. Nem köthetünk hamis kompromisszumokat, ha bárki a papságon belül gátlástalanul molesztált egy gyermeket, egy férfit vagy egy nőt. Egy ilyen ember nem térhet vissza az oltárhoz, laicizálni kell őt. Időnként ezt a hozzáállást egyesek nem fogadták túlzottan jól - bíborosok, püspökök a római kúrián. De ezzel összefüggésben azt is elmondhatom, hogy Amerikában Wuerl bíboros ebben mindig az én oldalamon állt, vagyis hogy erős és nagyon igazságos választ adjunk a szexuális visszaélésekre. Voltak azonban más bíborosok, akiknek a neve meglehetős nyilvánosságot kapott, akik az enyhébb vonalat képviselték. Mi voltunk a keményvonalasok.

[A Wuerl bíborosról elmondottak azért is érdekesek, mert az USA korábbi pápai nunciusa, Carlo Maria Viganò érsek Theodore McCarrick bíboros papokkal és papnövendékekkel szembeni homoszexuális visszaéléseinek fedezésével, és a bíborossal szemben XVI. Benedek pápa által kiszabott privát szankciók kijátszásával vádolta meg Donald Wuerl bíborost, McCarrick utódját Washington D.C. érseki székében. - KV szerk.]

A bíboros ehhez hozzátette:

Egyeseknek hamis felfogása van az irgalmasságról. Elsősorban az áldozatokhoz kell irgalmasoknak lennünk, és nem az elkövetőkhöz. Az én értelmezésem pedig az, hogy ha egy pap rendkívül súlyos bűnt követett el, úgy nem térhet vissza az oltárhoz, mert ő nem az Egyház egy funkcionáriusa, hanem Jézus Krisztus a jó pásztor megjelenítője. A jó pásztor pedig jól bánik a nyájával, és nem tehet tönkre fiatalokat és laikusokat.


Carlo Maria Viganò érsek vallomásáról


A riporter ezt követően Müller bíborosnak szegezte a kérdést: Viganò érsek vallomásai kapcsán meglepődött-e? [Az érsek első vallomását két részletben - ITT és ITT -, a másodikat egyben közöltük le. - KV szerk.] Müller bíboros erre így válaszolt:

Nem voltam túlzottan meglepve. Javasolni szerettem volna a Szentatyának, hogy beszéljen vele, hogy keressen megbékélést vele, és hogy adjon választ ezekre a vádakra és kérdésekre, Isten Népe számára, mert Isten Népének joga van tudni, hogy mi történt. És mindig lehetséges, hogy valamiféle hibákat követünk el, vagy egyes ügyeket tévesen kezelünk, de tanulnunk kell a hibáinkból, és jobbá kell válnunk a kiskorúakkal szembeni visszaélések üldözésében.

Arról, hogy tudott-e a McCarrickkel szemben kiszabott pápai szankciókról, Müller bíboros elmondta, hogy ő maga nem tudott ilyenekről, és magánbeszélgetésekből is annyit hallott csupán McCarrickről, hogy "túlságosan liberális" [Viganò érsek vallomásaiból is kiderül, hogy McCarrick ügyét a Püspöki Kongregáció kezelte, ők is diszkréten, mivel McCarrick bíborosi rangban volt, aki papokat és papnövendékeket - 18 év feletti kiszolgáltatott személyeket - rontott meg. - KV szerk.]

A volt prefektus azonban hangsúlyozta, hogy ha mindaz igaz, amit Viganò érsek leírt McCarrick bíborosról, úgy bizonyosan kánonjogi eljárás kell, hogy induljon McCarrickkel szemben. A riporter kérdésére, hogy akkor szerinte miért nem indult meg semmilyen eljárás McCarrickkel szemben, Müller bíboros úgy felelt: "ezt nem tudom, de elkerülhetetlen, hogy ez megtörténjen". Hozzátette:

Isten egész Népének joga van tudni, hogy mi igaz, és mi nem igaz. Nem lehet mindent rejtve, a háttérben kezelni. Ez egy nyilvános kihívás és botrány, ezért meg kell oldanunk ezt, az Egyház minden eszközével, egy kánonjogi eljárásban.


Igaz-e, hogy Ferenc pápa leállíttatta a visszaéléssel vádolt jóbarátja, Cormac Murphy-O'Connor bíboros kivizsgálását?


A Müller bíborossal folytatott beszélgetésnek ez a legmegdöbbentőbb része - ahogy ezt maga a riporter is megjegyzi. Ezt a részt, kiegészítő információkkal együtt, ezért szombaton egy külön bejegyzésben tárgyaltuk.


Hamarosan jelentkezünk a beszélgetés második felének összefoglalójával...

A teljes interjú videója:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tapsihapsi 2018.10.08. 11:03:45

Fletó szentatya akkor is hazudik, amikor bocsánatot kér. Nekem csak az a meglepő, hogy bárki is mást várt egy opportunista jezsuitától (a jelzős szerkezet állandó, mint a görög mitológiában).

quintius 2018.10.09. 09:34:39

A mindenkori pápa is esendő ember. Miért esik nehezére Ferenc pápának elismernie, hogy hibázott? Korrekt lépés lenne, még szimpátiát is ébreszthet sokakban.

csaba_carmarthen 2018.10.15. 16:46:21

@quintius: a homoszexualis kapcsolatban(a szabadkomuvesség legföbb eszkozében) mint sok màs olyam szexualis magatartásformában is, amely ellene megy az Isteni parancsoknak (különösen ha ez ilyen szándékkal történik), démoni befolyásoltság/ megszállottság alakul ki.
Ilyen állapotban nagyon nehéz az öszinte bocsanatkérés.

A szabadkomuves páholyokba való belépéskor az ilyen és hasonló démoni befolyásoltságot okozó magatartásformák mintegy belépöjegyül szolgálnak..A kisertés itt ugyanaz, mint amit Jézus elszenvedett a pusztában: ' ~az egész világot neked adom, ha leborulva hódolsz elöttem, mert "én kaptam és annak adom akinek akarom"'.

Jézus visszautasitotta ezt a kisertést, de azok akik belépnek ezen szervezetekbe nem utasìtják el, hogy alávessék magukat a démonnak, következésképpen az az állapot, amelybe kerülnek, szinte képtelenné teszi öket a bocsánatkérésre..
Erre mondja Jézus, hogy ez a fajta nem megy ki másképp, csak böjt és imádság által.

A böjt és az imádság sokak feladata.

A jelek szerint nem véletlen hogy a szabadkomuvesseg mindenütt a fenti magatartásformákat terjeszti- pont a démoni függöség kialakitasa vegett.

Igy erthetö hogy az Egyházba beszivargott szabadkomuves halozat miért tekintette egyik legfobb eszkozenek a kispapok homoszexualis megrontasat (Ez az a tevékenység amelyet Vigano Bìboros Ùr felfed). Érthetö az is, hogy az épitömesterek
miért terjesztették minden erejukkel az egész vilagon a "szexualis forradalmat". A sátánizmus alapitojanak, Aleister Crowley-nak is a szabad szex terjesztése az egyik fö javaslata.

Végezetül az épitömesterek magánhadseregukben az izisz-ben is (isis) ezzel vetik alá tagjaikat a démon fuggöségének, ahol a vezetoség a belepö muszlimokat ilyen magatartásformákra kenyszeriti...

Ez a fajta nem megy ki másképp csak böjt és imádság által.

Üdv
Cs
süti beállítások módosítása