Kasper bíboros: "A bíborosi kinevezésekkel a pápa az utódlását akarja bebiztosítani"
2019. szeptember 30. írta: Katolikus Válasz

Kasper bíboros: "A bíborosi kinevezésekkel a pápa az utódlását akarja bebiztosítani"

consistorio_2085401513_11914727_660x371.jpgIdén sem tart konzisztórium előtti találkozót a bíborosaival Ferenc pápa az október 5-ére összehívott konzisztóriumon - adta hírül a gloria.tv hírszolgálat. Sorozatban ez már a negyedik ilyen alkalom.

Ferenc pápa a megválasztásának évét (2013) kivéve minden évben tartott eddig konzisztóriumot, ahol a bíborosi kollégium tagjai közé új bíborosokat iktatott be. A 2019-es évben ez az ünnepélyes ceremónia október 5-én, vagyis jövő szombaton lesz, ahol tíz új pápaválasztó és három pápaválasztó joggal nem rendelkező bíboros válik majd a bíborosi kollégium tagjává. A mostani konzisztórium fordulatot is jelent: vele most először kerülnek majd többségbe a pápaválasztó bíborosok között a Ferenc pápa által kinevezettek.

A bíborosi kinevezések történetében szokatlan, hogy egy pápa minden évben új bíborosokkal pótolja ki (vagy haladja meg, ahogy azt Ferenc pápa már többedjére teszi) a pápaválasztó bíborosi kollégium Szent VI. Pál pápa által 120 főben maximált keretszámát.

Még szokatlanabb, hogy az új kinevezések apropóján a pápa ne hívjon össze konzisztórium előtti találkozót sem az Egyház kormányzásában a tanácsadóinak számító bíborosokkal, hogy az Egyház aktuális ügyeit megvitassák. Erről részletesebben ennek a 2017-es cikkünknek az utolsó három bekezdésében írtunk.

A konzisztóriumok Ferenc pápasága alatti feltűnő gyakoriságára a spanyol Religión Digital oldal újságírója is magyarázatot keresett, amikor nyíltan rákérdezett erre a Szentatya bizalmi körébe tartozó német bíborossal, Walter Kasperrel (szeptember 26-án) megjelentetett interjújában:

A következő konzisztórium bíborosaival máris többségben lesznek azok, akiket Ferenc pápa választott. A pápa az utódlását szeretné ezzel bebiztosítani?

Walter Kasper: Igen. Úgy tűnik, a bíborosi kinevezésekkel a pápa az utódlását akarja bebiztosítani.

Milyen értelemben?

Walter Kasper: Azt gondolom, olyanban, hogy a következő konklávén ne lehessen "vele ellentétes" pápát megválasztani. Az emberek azt nem fogadnák el.

[...] Meggyőződése tehát, hogy Ferenc után nem történik majd visszalépés?

Walter Kasper: Nem, ez nem lehetséges. Az emberek nem fogadnák el, mert ők egy normális, emberséges pápát akarnak, nem egy uralkodó pápát, mint akik korábban voltak.

A 86 éves teológus, a Keresztény Egységtörekvés Pápai tanácsának korábbi elnöke, Walter Kasper, a Kúria bíborosi körének talán legmegosztóbb tagja. A nevéhez fűződik az újraházasodott elváltak áldoztatásának ötlete, amely Ferenc pápa végső soron ezt engedélyező Amoris Laetitia enciklikája előtt évtizedekig csak "Kasper-javaslat" néven élt - a két előző pápa által is elvetve - a köztudatban.

Szintén ő ajánlotta Ferenc pápa figyelmébe a protestánsokkal közös szentáldozást (az interkommúniót) - belőle is különösen a katolikusok protestáns házastársainak szabad áldoztatását. Az Amoris Laetitiáéhoz hasonlóan nagy vihar és több fordulat után a bíborosnak ez az álma is megvalósulhatott: legalábbis Németországban, ahol Ferenc pápa jóváhagyásával 27 egyházmegyéből immár 14-ben áldozhatnak a protestáns házastársak, a megyéspüspökök engedélyei nyomán.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gratia Copiosa 2019.10.08. 21:09:54

Honnan veszi Kasper bibiros hogyan fognak szavazni masok? Talan feltetelek sxerepeltek a biborosi biretumba varrva nevekkel egyutt? Nem kehetne komoly katolikus papokkal es puspokokkel beszelgetni akiktol tanulni kehet es nem destrualo nezeteket olvasni olyanoktol akikben egy csopp szeretet sincs az Anyaszentegyhaz egesze irant? Szerencsetlen Ferenc papa a szurkek hegeduse.
süti beállítások módosítása